Jump to content

Zła cyrkulacja wody

czendlik82

Recommended Posts

Witam. Panowie wydaje mi się że mam problem z cyrkulacją wody, strasznie dużo "syfu" mi zostaje dodaje filmik do wglądu. Akwa pracuje od kwietnia 2012r żadna rybka mi nie zdechła. Parametry w normie. Strasznie dużo glonów mi się robi. Podmiana wody co 3 tyg. 30% wody. Może cyrkulator kupić. Filtr to Flufal FX5. Sorki za taki post, ale mam dzieciaka na kolanach..... Proszę o sugestie...

http://www.youtube.com/watch?v=jB1AcuyF_oE

Podaj wymiary zbiornika jeżeli możesz.

Jak dla mnie powinieneś mieć głowicę + gąbka. do 110cm dna 1500l/h do 130 cm dna 2000l/h. A powyżej 130 - 140 cm proponuję cyrkulator dodatkowo o przepływie około 2000l/h.

Jeżeli zastosujesz filtr wewnętrzny jako mechanika, to gwarantuję Ci, że w akwa będziesz miał porządek.

Ewentualnie za tym głazem po środku zbiornika może się coś zbierać, lecz jeżeli do tego ładnie ustawisz wylot z filtra zewnętrznego po skosie na przednią szybę, to możliwe, że i zza kamienia Ci wymiecie :)

Na początek do środka "wrzuciłbym" głowicę cyrkulującą o przepływie 2000l/h (Aquael Circulator 2000 lub ewentualnie Atman AT-203) i obserwował co się będzie działo (masz olbrzymiego biologa i być może nie trzeba będzie wspomagać głowicy cyrkulującej odrębnym cyrkulatorem).

Jeśli chodzi o rozwój glonów to istotną rolę odgrywa stężenie NO3 i PO4 w zbiorniku. Czy mierzyłeś te wartości ? Nie bez znaczenia jest również oświetlenie (niektóre świetlówki wspomagają rozwój glonów - u mnie przy stosowaniu świetlówki AquaGlo glony rosły na potęgę). Moim skromnym zdaniem trochę za rzadko robisz podmianki (30% co 3 tygodnie to trochę mało) i to może być właśnie przyczyną ekspansji glonów (zbyt duże stężenie związków azotowych)

Zgadzam się z kolegą Post_Mortem. Podmiany 20% co tydzień lub ewentualnie około 30% co dwa tygodnie. Lecz ja proponuję raz na tydzień.

Co do filtra mechanicznego może i faktycznie wstaw na początek AquaEl Circulator 2000 z gąbką i sprawdź co się będzie działo. Poprawa będzie na pewno duża, tylko czy dla Ciebie wystarczająca? Jeżeli nie, to wtedy dokupisz cyrkulator i dmuchniesz nim tam gdzie Ci "gówienka" zalegają i pozbędziesz się problemu na pewno.

Pozdrawiam

Filtr mechaniczny umieść po przeciwnej stronie akwarium, aniżeli ta, po której umieściłeś wylot z Fluvala. Temat ustawienia filtracji był wielokrotnie wałkowany (proponuję przepatrzyć dział: Osprzęt do akwarium).

Przy ustawieniu kamieni w taki sposób, że będą tworzyły ścianę przylegającą do tła może być problem z cyrkulacją wody. Dobrze byłoby zmienić aranżację, tak żeby pomiędzy kamieniami, a tłem pozostawał odstęp. Z drugiej strony, żeby nie dokonywać rewolucji w zbiorniku, na Twoim miejscu zacząłbym od zamontowania "mechanika" i zobaczenia co się będzie działo. Ja u siebie ustawiałem Aquaela prawie przez 3 miesiące, żeby uzyskać zadawalający efekt, więc warto się uzbroić w cierpliwość :-)

Ja tam strasznie dużo "syfu" nie widzę :) Co do glonów też nie widzę jakiś strasznych rzeczy.Ale jeżeli są to na pewno spowodowane rzadką podmianą wody :) Zdecydowanie lepiej jest podmieniać częściej mniej niż rzadziej a więcej mimo,że średnia matematyczna jest taka sama:) Zbiorniczek przyjemny dla oka :) Pozdrawiam :)