Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeżeli 3 gatunkowa to na poczatek zaproponowałbym to co pisalem wyzej:

Pseudotropheus saulosi, Melanochromis cyaneorhabdos, Labidochromis Caeruleus

Obsada ciekawa ,co wazne rybki popularne a wiec latwo dostepne i co najwazniejsze mozesz probowac układów wielosamcowych bo gatunki naleza do lagodniejszych.

P.s co do dublowania dominujace kolory mbuny to zolty i niebieski a yellow i saulosi sa zupelnie inne, dlatego nie proponuje interuptusa to dopiero bylo by dublowanie.

Ewentualnie jako 4 gatunek dodalbym socolofi albino.

Dalej jestem zdania żeby koleżanka postawiła na bardziej zróżnicowane kolory.Akwarium dwukolorowe można sobie założyć przy dwugatunkowej obsadzie tutaj aż się prosi o większą wielobarwność.

Saulosi,maingano może być ale yellowka zastąpiłbym na przykład labidochromisem perlmutt,ładnie by kontrastował z maingano a nawet z saulosi.

Opublikowano
Jeżeli 3 gatunkowa to na poczatek zaproponowałbym to co pisalem wyzej:

Pseudotropheus saulosi, Melanochromis cyaneorhabdos, Labidochromis Caeruleus

Obsada ciekawa ,co wazne rybki popularne a wiec latwo dostepne i co najwazniejsze mozesz probowac układów wielosamcowych bo gatunki naleza do lagodniejszych.

P.s co do dublowania dominujace kolory mbuny to zolty i niebieski a yellow i saulosi sa zupelnie inne, dlatego nie proponuje interuptusa to dopiero bylo by dublowanie.

Ewentualnie jako 4 gatunek dodalbym socolofi albino.

Proszę miwyjaśnić sformułowanie" układ wielosamcowy"

Rozumiem,że chodzi o wiecej samców,no ale ilu i ile samic?

No i ogólnie jaki skład samic i samców w podanej przez Ciebie obsadzie.Puki co zbieram informacje o możliwościach zakupu rybek.

Opublikowano

Układ wielosamcowy to przeważnie układ z 3 samcami (jeżeli będą 2 to szybko jeden drugiego może zamęczyć) no i do tego odpowiednia (czytaj 6+) ilość samic.

Ja chciałem mieć układ jednosamcowy u membe deep ale okazało się że nie mam 1+8, ale 2+7 i potem jeszcze jedna niespodzianka i finalnie (mam nadzieje) było 3+6. Niestety dominujący samiec nie lubi konkurencji i właśnie dziś wyłowiłem drugiego samca i został układ 1+6

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam serdecznie,właśnie miałam telefon,że przyjechały moje zamówione rybki melanochromis cyaneorhabdos (maingano) jednak tylko te i mają 3 cm długości,wiem, że trudno rozróżnić samca od samicy,ale zaryzykuje.Natomiast przywieźli również pyszczaki rdzawe.Akwarium 375 l 1+3 saulosi ,10 maluszków saulosi,1+3 maingano.Mam pytanie czy mogę dokupić do pozostałych rdzawego?

Rybki muszę odebrać dziś po południu,więc czas nagli,czy ktoś mi doradzi?