Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rada nr 1: czekać.

Rada nr 2: nie robić testów NO3, dopóki masz NO2 większe od

zera (chyba, że robisz paskami). Testy na NO3 chemicznie najpierw

redukują NO3 do NO2 i mierzą NO2, więc dopóki masz NO2 większe

niż zero, test na NO3 będzie niewiarygodny.

Chyba, że jest odwrotnie? Koledzy?

milc

Opublikowano

Wkońcu się ustabilizuje... niekiedy jest tak, że czeka się 2 tyg a czasem 1,5 miesiąca. Sam czekałem miesiąc... rozumiem, że już się nie możesz doczekać ale niestety taka jest kolej rzeczy i chwalić cię tylko narazie za to, że jednak kupiłeś te testy i CZEKASZ. Niektórzy tracą cierpliwość lub wogóle nie czekają i kończy się to okropnie.

Także jeszcze raz cierpliwości;) Będzie dobrze:)

Opublikowano

heh. dasz rade. u mnie dojrzewa juz chyba ze 6 tygodni - od prawie 2 tygodni plywaja 2 kosiarki ktore dbaja o glony :D oraz kilka "niewiadomo-skąd" świderków. Zielsko to kilka Anubiasów oraz Nurzańców.

Parametry wody:

- pH 8.1;

- gH 10;

- kH 8;

- NO2 - brak;

- NO3 15;

- NH3/NH4 - brak

Wyniki z wczoraj - mierzone za pomoc testów JBL i Sera więc w miarę wiarygodne. Najgorsze jest to, że ochotę wszystko w tym baniaczku zmienić - wystrój, filtrację, oświetlenie itd. :D

Opublikowano

Przyznaję, że powoli traciłem nadzieje ... ale mówiliście "czekać, czekać ..." no to czekalem :) i już w piątek (18.05) cos zaczelo sie krecic w moim dojrzewajacym akwa :)

18.05 :

NO2 - 15mg/l

NO3 - 30mg/l

pH - 8.0

a dziś tj. 21.05 :

NO2 - 0mg/l :) :) :) ... tescik czysty wyszedl :)

NO3 - 10-20mg/l ... lekkie zabarwienie

pH - 8.0

czy wyciagam dobre wnioski ze moge jechac po moje zarezerwowane pysie ? :)

Opublikowano

No powoli już możesz szukać jednak poczekaj jeszcze troszke. Chodzi o to byś po włożeniu ryb nie zaobserwował że NO2 zaś skoczy do 20 bo może się tak zdarzyć dlatego lepiej jeszcze pare dni poczekać:)

Opublikowano
heh. dasz rade. u mnie dojrzewa juz chyba ze 6 tygodni - od prawie 2 tygodni plywaja 2 kosiarki ktore dbaja o glony :D oraz kilka "niewiadomo-skąd" świderków. Zielsko to kilka Anubiasów oraz Nurzańców.

Parametry wody:

- pH 8.1;

- gH 10;

- kH 8;

- NO2 - brak;

- NO3 15;

- NH3/NH4 - brak

Wyniki z wczoraj - mierzone za pomoc testów JBL i Sera więc w miarę wiarygodne. Najgorsze jest to, że ochotę wszystko w tym baniaczku zmienić - wystrój, filtrację, oświetlenie itd. :D

no i mam problem niestety.

18.05 podmienilem ok. 15% - 20% wody i niestety z braku czasu nie zrobilem testow. Zrobilem natomiast wczoraj - tj. 20.05 i wyszlo:

- pH 7.8;

- gH 9;

- kH 7;

- NO2 - brak;

- NO3 mniej niż 5;

- NH3/NH4 - brak;

Kranoowka ma:

- pH 7.2;

- gH 10;

- kH 10;

W baniaku jest jeden kawałek marmurowu. Grysu marmurowy jest jako 10% podłoża w akwarium oraz jest go troche w kubełku.

1. Zastanawiam sie nad zmianą systemu podmian - może lepiej byłoby po 10% 2 razy w tygodniu? Wtedy wahania pH byłyby mniejsze może?

2. Kolejna rzecz: jak już pisałem - w kubełku JBL 250 jeden koszyk to pomieszany grys marmurowy i ceramika:

- czy lepiej wywalić ten marmurek i wsadzić tam grys koralowy?

- Czy dobrym pomysłem byłoby wsadzić go w jakiąś siateczkę?

- Z czego można zrobić/gdzie kupić jakąś siateczkę na niego? czy lepiej wrzucić go luzem - choć jest drobny i boję się, że może się rozleźć po kubełku?

3. Znalazłem, że można dodawać JBL Aquadur aby wodę "zmalawić". Jakieś opinie? Ktoś dodaje?

Opublikowano

Ja do każdej podmiany dodaję.

Z tym ze u mnie woda jest z filtra RO więc na każde 50 litrów muszę dać 2 miarki u Ciebie wystarczy jedna na 30-50 litrów.

aquadur jest rewelacyjne natomiast nie tylko dla tego ze stabilizuje odpowiednio parametry wody ale ma w sobie taki dobór mikroelementów że pysie pięknie się wybarwiają.

Stosowałem je przy hongi i saulosi i przy nowej obsadzie równiez, tylko że nowa obsada jest jeszcze młodziutka wiec nie ma mowy jeszcze o pełnym wybarwieniu.

Co do podmiany nie wiem czy nie lepiej jest robić właśnie 10 % i starczy na tydzień.