Jowisz Opublikowano 16 Grudnia 2012 #1 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Mam pytanko teoretyczne.. chodzi mi o proporcje mieszania gatunków. Załóżmy że mam jakiś zbiornik, w nim dwa haremy różnych gatunków. Nagle spodobał mi się samiec z innego gatunku, ale samice są szare. Pytanie, czy można wpuścić samego samca? Obsada mogła by wyglądać tak?: 1+4 pyszczak x 1+4 pyszczak y 1x pyszczak z
nabe Opublikowano 16 Grudnia 2012 #2 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Można, ale jest ryzyko że się wytrze z samicami nie swojeo gatunku. Akwarium za małe?
Jowisz Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor #3 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Czyli powiedzmy, że mam p.saulosi 1+3 i kupię samca c.afra to mogą wyjść z tego jakieś mieszanki? :-?
Maciej Opublikowano 16 Grudnia 2012 #4 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Wg. mnie samotny samiec nawet w połowie nie wybarwi się tak jak powinien. Będzie "taki sobie".
esku Opublikowano 16 Grudnia 2012 #5 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Można, ale jest ryzyko że się wytrze z samicami nie swojeo gatunku. Akwarium za małe? No dobra, ale jezeli nie zalezy mi na potomstwie i najprawdopodobniej narybek zostanie zjedzony. W tedy mozna wpuscic?
eljot Opublikowano 16 Grudnia 2012 #6 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Wszystko można tylko czy jest sens?
kunta Opublikowano 17 Grudnia 2012 #8 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Można również założyć akwarium Male only i cieszyć się widokiem samych kolorowych samców. Innych zachowań typowych dla pyszczaków nie zaobserwujesz bo nie będzie ku temu okazji (zaloty, inkubacje itp)
Rekomendowane odpowiedzi