Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Chciałbym zapytac o takie halogeny 10w a dokladnie o to ile takich halogenow przydało by mi sie kupic do akwarium 562,5 l o długosci 225cm i o to jakiej barwy .Bardziej podoba mi sie efekt barwy zimnej niz cieplej ale pomyslalem ze mogla by tez byc kombinacja np: 2b.zimnej i 2b.cieplej czy to by wystarczyło i czy polaczenie dwoch barw by dobrze wygladalo . Chciałbym zmienic oswietlenie bo w moim obecnym zbiorniku 240l mam swietlowki i chciałbym sprobować z innym oświetleniem . Aha i chciałbym tez sie dowiedziec bo przegladajac aukcje na allegro w danych technicznych wartosci podawane sa w Lumenach czy da sie to jakos przeliczyc na wartosc w Kelwinach ? Z góry dzieki za pomoc :D

Opublikowano

proponuje do tej długości zbiornika 4 halogeny z wymiana diód na 12000K 2 sztuki 6500K 2 sztuki z aukcji powyzej-wcześmiej. Spokojnie powinno wystarczyć sądząc po litrażu i długości. Chyba że lubisz lekko niebieskawy odcień to bierz 12000K i 1000 lm bedzie jasno

Opublikowano

Aha a chcialem jeszcze zapytac czy zmiana takiej diody Moze sprawic jakis wiekszy problem ? Czy trzeba na cos uwazac przy jej wymianie ? Mysle Ze poradze sobie z wymiana jej bo lubie majsterkowac I lutownice tez zdarzalo mi sie trzymac w rece :)

Opublikowano

nie ma zadnego problemu z wymianą odcinasz lub odlutowujesz starą diodę którą przytrzymuja jedynie 2 śrubki smarujesz nowa diode od spodu pastą termoprzewodzącą i lutujesz tak samo nową tylko nie pomylic kabli plus minus, dokrecic srubkami i wszystko. Diody sa identyczne rozmiarowo róznia sie jedynie zabarwieniem nowa jest bledsza nalezy jedynie uwazac aby lut nie poszedł na sama diode ale to wybitnie musi sie ręka trząść:D .

Ja poradziłem sobie sam ale dobrze jakby ktos pomógł w trzymaniu kabelków bo są giętkie i uciekają ale mozna koncówke wsadzic w tą dziurkę na środku metalowego uchwytu diody

-- dołączony post:

na tej górnej diodzie widac te dziurki na koncach w które trzeba wsadzic koncówki kabli żeby było łatwiej

yq75.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• Dziękuję 1
Opublikowano

jak zamówisz w weekend to do środy wszystko dostaniesz ja diody dostałem we wtorek listem poleconym przy zamówieniu w niedziele co do halogenow to inny dostawca w linku podanym przeze mnie więc nie wiem. Powodzenia;) kable i wtyczki sam kupisz

Opublikowano

No tak mi sie nie spieszy bo szklo odbieram za tydzien pozniej 2 tygodnie dojrzewania tak ze mam jeszcze troche czasu na skompletowanie reszty potrzebnych rzeczy :) No ale juz sie nie moge doczekac efektu koncowego :D

Opublikowano

Halogenik dotarł ale gość się pomylił i przysłał mi 20w.Efekt naprawdę zarąbisty ale problem w tym , że mam już zakupioną diodę 10w 12000k i teraz się zastanawiam czy go odsyłać czy zostawić . Jednak tak jak radził stan76 przy jednym 10w miałbym za ciemno a ten 20w jest w sam raz.Nawet jeśli dokupię diodę do niego 12000k , to i tak mi wyjdzie taniej niż dwa 10w i mimo większych wymiarów jakoś go upcham pod pokrywę.Teraz go podpiąłem i pijąc kawusię zastanawiam się co zrobić:D .

Opublikowano

Ja na razie pozostanę przy tym halogenie , w przyszłości planuję pokrywę ze spienionego pcv wykonać więc będę myślał nad innym oświetleniem jeśli to mnie nie zadowoli.Jak długo używasz tych halogenów , jak jest z ich żywotnością przy świeceniu 10godz/dobę i czy są jakieś problemy przy ich dużym nagrzewaniu się (mój będzie pod standardową pokrywą?