Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Chciałbym zapytac o takie halogeny 10w a dokladnie o to ile takich halogenow przydało by mi sie kupic do akwarium 562,5 l o długosci 225cm i o to jakiej barwy .Bardziej podoba mi sie efekt barwy zimnej niz cieplej ale pomyslalem ze mogla by tez byc kombinacja np: 2b.zimnej i 2b.cieplej czy to by wystarczyło i czy polaczenie dwoch barw by dobrze wygladalo . Chciałbym zmienic oswietlenie bo w moim obecnym zbiorniku 240l mam swietlowki i chciałbym sprobować z innym oświetleniem . Aha i chciałbym tez sie dowiedziec bo przegladajac aukcje na allegro w danych technicznych wartosci podawane sa w Lumenach czy da sie to jakos przeliczyc na wartosc w Kelwinach ? Z góry dzieki za pomoc :D

Opublikowano

proponuje do tej długości zbiornika 4 halogeny z wymiana diód na 12000K 2 sztuki 6500K 2 sztuki z aukcji powyzej-wcześmiej. Spokojnie powinno wystarczyć sądząc po litrażu i długości. Chyba że lubisz lekko niebieskawy odcień to bierz 12000K i 1000 lm bedzie jasno

Opublikowano

Aha a chcialem jeszcze zapytac czy zmiana takiej diody Moze sprawic jakis wiekszy problem ? Czy trzeba na cos uwazac przy jej wymianie ? Mysle Ze poradze sobie z wymiana jej bo lubie majsterkowac I lutownice tez zdarzalo mi sie trzymac w rece :)

Opublikowano

nie ma zadnego problemu z wymianą odcinasz lub odlutowujesz starą diodę którą przytrzymuja jedynie 2 śrubki smarujesz nowa diode od spodu pastą termoprzewodzącą i lutujesz tak samo nową tylko nie pomylic kabli plus minus, dokrecic srubkami i wszystko. Diody sa identyczne rozmiarowo róznia sie jedynie zabarwieniem nowa jest bledsza nalezy jedynie uwazac aby lut nie poszedł na sama diode ale to wybitnie musi sie ręka trząść:D .

Ja poradziłem sobie sam ale dobrze jakby ktos pomógł w trzymaniu kabelków bo są giętkie i uciekają ale mozna koncówke wsadzic w tą dziurkę na środku metalowego uchwytu diody

-- dołączony post:

na tej górnej diodzie widac te dziurki na koncach w które trzeba wsadzic koncówki kabli żeby było łatwiej

yq75.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wielkie dzieki za pomoc. Mysle Ze nie Bede mial problemow ze zmiana diody zdjecie mi wszystko wyjasnilo :) Teraz juz mi tylko zostalo wymyslic z czego zrobic pokrywe no I zamowic halogen I nowe diody :D

Opublikowano

jak zamówisz w weekend to do środy wszystko dostaniesz ja diody dostałem we wtorek listem poleconym przy zamówieniu w niedziele co do halogenow to inny dostawca w linku podanym przeze mnie więc nie wiem. Powodzenia;) kable i wtyczki sam kupisz

Opublikowano

No tak mi sie nie spieszy bo szklo odbieram za tydzien pozniej 2 tygodnie dojrzewania tak ze mam jeszcze troche czasu na skompletowanie reszty potrzebnych rzeczy :) No ale juz sie nie moge doczekac efektu koncowego :D

Opublikowano

Halogenik dotarł ale gość się pomylił i przysłał mi 20w.Efekt naprawdę zarąbisty ale problem w tym , że mam już zakupioną diodę 10w 12000k i teraz się zastanawiam czy go odsyłać czy zostawić . Jednak tak jak radził stan76 przy jednym 10w miałbym za ciemno a ten 20w jest w sam raz.Nawet jeśli dokupię diodę do niego 12000k , to i tak mi wyjdzie taniej niż dwa 10w i mimo większych wymiarów jakoś go upcham pod pokrywę.Teraz go podpiąłem i pijąc kawusię zastanawiam się co zrobić:D .

Opublikowano

Ja na razie pozostanę przy tym halogenie , w przyszłości planuję pokrywę ze spienionego pcv wykonać więc będę myślał nad innym oświetleniem jeśli to mnie nie zadowoli.Jak długo używasz tych halogenów , jak jest z ich żywotnością przy świeceniu 10godz/dobę i czy są jakieś problemy przy ich dużym nagrzewaniu się (mój będzie pod standardową pokrywą?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.