Skocz do zawartości

Brązowy glon na szybach - CZYLI OKRZEMKI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co prawda trudno mówić na pewno nie znając wymiarów twojego zbiornika, ale tego co wiem takie oświetlenie montowane jest również w pokrywach do akwariów nawet trzystu litrowych, a wtedy 60w to jest bardzo niewiele. Okrzemki lubią słabe światło nie oznacza że rosną miejscach nieoświetlonych przeciwnie rosną w miejscach gdzie dociera światło o sprzyjającej im charakterystyce. jeżeli zadbasz jedynie o usuwanie skutków nie ingerując w przyczyne twoja szansa jest tylko w tym, ze okrzemki ustapia z czasem innym glonom. Wedlug mnie na razie czekaj cierpliwie, czyszczac przy podmianach skrupulatnie. Jezeli jednak z czasem nic sie nie zmieni to podejmij kroki z pierwszego posta tego tematu.

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

ale Wy troszku dramatyzujecie z tymi okrzemkami...

włóżcie ten sera silicate clear do filtra i za 2 dni nie będzie okrzemków...

pomijając że przy podmianie znów nalejecie nowej wody krzemianowej ;)

Opublikowano

eee to jeszcze nie dramat na niemieckim forum gosciu wyciagal co tydzien wszystko z baniaka i czyscil szczotka:) bo mu glony przeszkadzaly,a do tego robil 70% podmiany lol

• Lubię to 1
Opublikowano

wiesz ja wogole ich nie rozumie oni maja inne podejscie do malawi Mbuna roslinnozerne i koniec,jak napisalem ze yellow z demansoni nie pasuje to malo co mnie nie zlinczowali

bo przeciez kolorem pasuja:P

Opublikowano

W mojej wojnie z okrzemkami jestem w głębokiej defensywie :) Parametry wody są ok. wszystkie kamyki i tło wyczyściłem z tego badziewia, podmieniłem 1/3 wody. Minęły jakieś 4-5 dni i wszystko zafajdane od nowa. Tak jak pisałem wcześniej - rosną tam gdzie jest światło. Najlepiej widać to na kamieniach, pół kamyka w cieniu idealnie czyste, druga połowa w świetle brązowa. To po środku akwarium zarośnięte, po bokach w miarę czyste.

Zastanawiam się nad użyciem sera silicate clear, choć jestem przeciwnikiem chemii.

Dajcie znać czy warto tego użyć i jakie są efekty, czy tylko wyczyści na parę dni a potem wszystko zarośnie od nowa? Czy może jest na te okrzemki jakiś inny sposób?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Jestem nowym zapaleńcem Malawi i mam pytanie dotyczące okrzemków. Z tego co zrozumiałem to krzemiany w wodzie sprzyjają rozwojowi tych glonów. Nie mam tego problemu ale baniak ma dopiero miesiąc i co będzie nie wiadomo. Na kamieniach pojawiają mi się zielone glony. Czy to znaczy że okrzemki się nie pojawią? Zastosowanie żywicy z tego co czytałem załatwia problem http://www.rybarium.pl/sera-silicate-clear.html czy to jest ten specyfik bo pisze że do wody morskiej?

Mam pytanie też o wzrost glonów. Zaczynają rosnąć na kamieniach i czy z czasem powinienem je temperować czy zostawić samopas.? Inaczej czy będą zawsze tworzyły zielony dywanik czy może on z wiekiem zmienić kolor na inny?