Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam Wszystkich miłośników ryb (różnych, nie tylko Malawi) tych zaawansowanych jak również tych, którzy myślą bądź zaczynają swoją przygodę z akwarystyką lub z samym biotopem Malawi, którego dotyczy to forum. Poniżej chcę Wam zaprezentować moją wizję i pomysł urządzenia akwarium tegoż biotopu.

Prace nad uruchomieniem akwarium rozpoczęły się 15.08.2012r. Pierwsze zalanie zbiornika 01.10.2012r. i jest to niekończąca się budowa/przygoda co wiedzą starzy "zjadacze", a nowi wkrótce się o tym przekonają. Jednak cała Nasza praca jest dążeniem do osiągnięcia akwarystycznego Perpetuum mobile i mimo tej wiedzy uparcie w tym trwamy.

Zbiornik: 100x40x50 przednia szyba Optiwhite, pokrywa aluminium

Oświetlenie: T5 2x39W (day, blue), zmierzchowe białe led, nocne niebieskie led

Filtracja: JBL e901 (biolog), Aquael Cyrkulator 1500 /wyłączany na noc w cyklu 4h off, 1h on, 4h off(mechanik)

Gatunki i ilość ryb: pseudotropheus saulosi 2+4, cynotylapia sp.hara 1+(5 nieokreślonej płci)

Rośliny: brak

Inne sprzęty: grzałka Fluval e125

Stosowane nawozy, preparaty itp.:JBL Aquadur Malawi/Tanganika, soda oczyszczona,

Pokarmy: JBL Gala premium, Osi vivid color, JBL spirulina 40%, NF Cichild Plant rozmiar S

Parametry wody: jak w podpisie -testy kropelkowe JBL

Podłoże: Pleksi 3mm i na to żwir koralowy 20kg, kamień marmur 53kg, serpentynit 4kg

post-12700-14695713460004_thumb.jpg

post-12700-14695713460931_thumb.jpg

• 1 month later...
Posted

Powiem szczerze że nowy aranż mi sie bardziej podoba :) W coś podobnego będę celował przy budowie swojego akwa :) Elegancko ukrytu osprzęt, czysto, schludnie, o to chodzi :)

Posted

Brawo, świetna robota nowy aranż bardzo mi się podoba uzyskałeś fajny klimacik i niewątpliwa zaleta w Twoim przypadku możesz obserwować rybki z salonu i z kuchni. Dobrze ukryłeś sprzęty.

Posted

Odnośnie ukrytego sprzętu to jest to uzyskane poprzez:

- boki spienione pcv matowe wewnątrz

- na tylnej szybie 3 cm pasek czarnej foli wzdłuż pionowej krawędzi

- czarne rurki JBL w samych narożnikach do zasysania (wcześniej były węże czarne JBL ale po czasie robią się siwe)

- czarne rurki JBL z kolankami ułożone pośrodku pomiędzy kamieniami do wylotu

Nie udało mi się schować całkowicie grzałki, jest widziana od tylnej strony. Spowodowane jest to jej konstrukcją i działaniem. Wyświetla temperaturę oraz mierzy przepływ wody. Te rzeczy dyskwalifikują ją z umieszczania w narożnikach czy też boku akwarium. Na tyle ile mogłem jest umieszczona za największą skałą równo z jej krawędzią tak żeby nie rzucała się od razu w oczy, oraz żeby nie przeszkadzała w obserwowaniu ryb.

post-12700-14695713641826_thumb.jpg

Posted

założenie było uzyskać coś w rodzaju rozpadliny skalnej, wąwozu zbliżonego do litery V. Ostatecznie nie użyłem dwóch kamieni z lewej strony, które by to spowodowały na rzecz tego wielkiego prostokąta na ostatnim planie.