Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zakładam kolejne akwarium malawi tym razem o wymiarach 180/190x40x45h

Chciał bym się poradzić jaki filtr mechaniczny zastosować?

Posted

Jako mechanik sugeruję głowicę cyrkulującą o wydajności 2000 l/h (np. Aquael Circulator 2000 lub Atman 203).

Obawiam się, że przy takiej długości akwarium dodatkowo będzie trzebać zamontować cyrkulator, żeby ładnie wodę mieszał i zamiatał podłoże z nieczystości.

Do filltracji biologicznej ten kubełek JBL wystarczy, oczywiście jeśli nie przesadzisz z ilością ryb w zbiorniku.

pozdrawiam

Posted

Dzięki za odp.

A co myślicie o filtrze na rurowym jako mechaniczny do tego akwa?

Co prawda w akwarystyce jestem ładnych kilka lat ale nigdy nie mogłem się zebrać na budowę...

Filtr bio e1500 na obsadę 30-40szt. msobo i demasoni myślę, że starczy.

Falownik na pewno zastosuję ale nie za bardzo wiem jakiej mocy i firmy?

Posted

Ile zaleca się maksymalnie trzymania i szt. hodować?

na pewno będą to msobo, demasoni i prawdopodobnie aulonocary red

Posted
demasoni i prawdopodobnie aulonocary red

Ten zestaw nie przejdzie dietetycznie. Przy wymiarach 190x40x45 to mimo wszystko tylko 342l brutto więc ilościowo nie poszalejesz, 15 demonków 1+4 msobo i ew. jakoś harem "małej/średniej" mbuny.

Posted

Raczej odwrotnie zrobię 15-20szt. msobo (do przesiania jak dorosną), demasoni mniej lub coś innego zamiast demasoni.

W poprzednim zbiorniku 200L posiadałem 10szt. demasoni przesadziły się do 2+4 msobo 3+7 i było ok.

A w takim razie nie wiem jakie gatunki połączyć. Pewniaki to osobo. Nie chce mieć gatunków gdzie samice są szarakami typu hongi jakie posiadałem.

Proszę o pomoc w doborze.

Posted
Hard corowo mi doradziłeś

? czyżby znowu problem z linkem czy uważasz że zestaw msobo, hara i maingano jest agresywniejszy niż msobo i demony ;)

Posted
? czyżby znowu problem z linkem czy uważasz że zestaw msobo, hara i maingano jest agresywniejszy niż msobo i demony ;)

Nigdy hary nie posiadałem i nie wiem czy idzie gdzieś dostać. No i czy sa agresywne. W moim przypadku msobo nie należą do agresywnych przy hongi to są łagodne. Demasony zawsze się sobą zajmowały. Ułatwię spawę może trochę potrzebuję coś czerwonego... :)