Skocz do zawartości

Niezwykły problem z NO2.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To co zrobiłeś to masakra. Woda z Malawi nie nadaje się dla ryb które masz. Otocinclus lubi pH max=6. Zobacz czy nie ma czerwonych skrzeli, myślę że niedługo zdechnie. Wynik testów jak z procy, czym to mierzysz?paskami? Rośliny do wzrostu potrzebują NO2 i NO3 i CO2, a efekt uboczny ich pracy to O2. W takim akwarium jest ważne aby CO2 nie wytrącać z wody więc żadnego napowietrzania, delikatny ruch tafli wody, kolejna sprawa to światło żeby fotosynteza nastąpiła i powstało O2 potrzebujesz powyżej 0,5W na litr wody, a u Ciebie ledwo jest 0,3!!. Przy takim oświetleniu i wodzie to BW z Bojownikiem, Gourami jedynie Kakadu z Twoich da radę.

Poczytaj o zakładaniu akwarium na ziemi ogrodowej, przelicz mikro i makro elementy jakie masz w wodzie, oblicz oświetlenie, zobacz co w tej wodzie będzie się dobrze czuć. Temat rzeka.

Opublikowano

Dlaczego pouczasz jak zakładać akwarium na bazie ziemi (LT) skoro sam nie wiesz.. Dlaczego założyłeś z góry że nie czytałem o tym?? Może najpierw sam zasięgnij wiedzy, potem napisz co tam słychać o tym oświetleniu, ph itd. Woda z malawi nie nadaje się? Po czym do tego doszedłeś?? Chodzi o bakterie nitrifikcyjne, a nie o PH, już o tej wodzie Ci podpowiem, może być lekko zasadowa, w parametrach jest napisane, jakie jest PH u mnie. Rośliny zwiększają swoją objętość bardzo dobrze, przykład: Ludwigia w ciągu 2 tyg powiększyła się dwukrotnie (będę musiał ją podciąć i rozsadzić), żabienica po 4tyg 3 krotnie, anubiasy raczej wolno rosną, jednak powstało mnóstwo nowych zdrowych liści. Za słabe światło? Hmm...

PS: Jeśli nie chcesz pomóc w tym temacie, a tylko wymądrzać się (niesłusznie) to lepiej nie zaglądaj tu, ja też wszystkiego nie wiem - pewnie NIKT nie wie wszystkiego, a i czytaj ze zrozumieniem posty wyżej. Pozdr ;-)

Opublikowano
Dlaczego pouczasz jak zakładać akwarium na bazie ziemi (LT) skoro sam nie wiesz.. Dlaczego założyłeś z góry że nie czytałem o tym?? Może najpierw sam zasięgnij wiedzy, potem napisz co tam słychać o tym oświetleniu, ph itd. Woda z malawi nie nadaje się? Po czym do tego doszedłeś?? Chodzi o bakterie nitrifikcyjne, a nie o PH, już o tej wodzie Ci podpowiem, może być lekko zasadowa, w parametrach jest napisane, jakie jest PH u mnie. Rośliny zwiększają swoją objętość bardzo dobrze, przykład: Ludwigia w ciągu 2 tyg powiększyła się dwukrotnie (będę musiał ją podciąć i rozsadzić), żabienica po 4tyg 3 krotnie, anubiasy raczej wolno rosną, jednak powstało mnóstwo nowych zdrowych liści. Za słabe światło? Hmm...

PS: Jeśli nie chcesz pomóc w tym temacie, a tylko wymądrzać się (niesłusznie) to lepiej nie zaglądaj tu, ja też wszystkiego nie wiem - pewnie NIKT nie wie wszystkiego, a i czytaj ze zrozumieniem posty wyżej. Pozdr ;-)

Patrzę na pierwszy post i widzę, że zrobiłeś zupę rybną a nie akwarium. Nie pouczam Cię lecz pokazuje gdzie masz szukać odpowiedzi więc się nie unoś, a Ty na podstawie czego zakładasz, że nie wiem? Poczytaj sobie inne fora o takich akwariach to może zobaczysz moje posty i wtedy napisz co się nauczyłeś.

Jeszcze raz poczytaj jaką wodę lubią Twoje ryby i zobacz parametry jakie napisałeś.

Szukasz pomocy i jak Ci piszę w skrócie co masz nie tak to się ciskasz jak duszony królik, to co mam Ci napisać: Fajne akwa, ładne ryby ale cykl azotowy zachwiany?? Żarty, weź tam wrzuć zbrojnika i będzie jak ulał pasował ;)

Opublikowano

Sam fakt, że piszesz mi o oświetleniu na poziomie 0,5 wata na litr, w LT to jest dużo, taki poziom oświetlenia powinien być minimum w akwarium z dozowaniem CO2 po tym choćby wnioskuje że NIE ZNASZ SIĘ na takich akwariach, tylko na malawi, na tym się skup skoro się znasz, a nie dawaj rad z akwarium nie LT.

Do Post Mortem: z uwagi na problem z parametrami wody, a nie problemami związanymi z rybami. O wodzie, neutralizacji NO2 i NO3 chyba na tym forum wiadomo bardzo dużo? Dlatego tutaj piszę, a nie dlatego że miałem takie widzi mi się. Poza tym akurat mam tutaj konto założone, rzadko potrzebuje porady, dlatego nie zakładam gdzie indziej, założyłem tutaj konto, bo chciałem mieć pyszczaki, ale odpuściłem, dlatego że się na tym nie znam.

Opublikowano

Stawiałbym na wprowadzenie sobie dodatkowego ładunku resztek organicznych razem z tą ziemią co teraz procentuje. Spodziewałbym się też ataku glonów.

Opublikowano

Co mnie martwi, jakoś inne osoby umiały dać radę, chociaż by spróbować poszukać gdzieś indziej, a znalazł się jeden który bedzie szukał dziury w całym..

Zrobiłem test -wieczorny. Okazuje się, że jednak przekłamanie jest raczej w tym oświetleniu podczas odczytu, więc chyba się problem rozwiązał sam..

NO2 jest na dobrym poziomie czyli <0,3/=0,3

Dzięki za rady, napewno były albo będą pomocne. A tym którzy myślą że się bardziej znają niż w rzeczywistości radzę więcej pokory.

--

Nabe, zgadza się, trochę się glonów narobiło... Ale nie ma narazie strachu. Akwarium dodatkowo jest oświetlone w ciągu dnia jakieś 2-5h światłem słonecznym (jednak nie całkowicie, troche te promienie się opierają na akwa jakieś 10%). Prócz tego, pomimo iż woda i filtr były dojżałe od początku, myślę że jednak te 5-6tyg to za mało żeby zbiornik ustabilizował swoje parametry, no bo ta ziemia.. Nigdy tego nie próbowałem, ale stwierdzam po tak krótkim czasie że to całkiem fajnie działa :-) ku memu zdumieniu.

--

Aaa właśnie, co masz dokładnie na myśli z tymi resztkami?

Opublikowano
Sam fakt, że piszesz mi o oświetleniu na poziomie 0,5 wata na litr, w LT to jest dużo, taki poziom oświetlenia powinien być minimum w akwarium z dozowaniem CO2 po tym choćby wnioskuje że NIE ZNASZ SIĘ na takich akwariach, tylko na malawi, na tym się skup skoro się znasz, a nie dawaj rad z akwarium nie LT.

Ty chyba na prawdę nie potrafisz czytać, gdzie ja piszę o LT?? Jedyny skrót jaki użyłem to BW-BlackWater!!

I nie dziury w całym..jak szukasz rady to naucz się przyjmować krytykę.

NO2 na dobrym poziomie NO2-0,3 !!! sorry kolego ale to chyba poziom Twojej inteligencji jeśli to jest dobry wynik.

Dalej:

Otosek - Otocinclus affinis: Przy wprowadzeniu otoska do akwarium woda powinna być miękka o odczynie kwaśnym, o pH wynoszącym nawet 5, po czym można go stopniowo zmieniać na neutralny, a nawet nieznacznie wyższy

Apistogramma cacatuoides – Pielęgniczka Kakadu. Optymalny odczyn Ph wody waha się między 6,0 a 7,5 a twardość ogólna 3-10°dGH

Molinezja ostrousta – Poecilia sphenops. Są wrażliwe na azotany oraz produkty przemiany materii. W celu polepszenia parametrów wody można dodać łyżeczkę soli na 5 litrów wody. Akwarium nie powinno być mniejsze niż 70 litrów, jednakże zdecydowanie lepiej czują się w akwariach 100 i więcej litrowych.

Molinezja żaglopłetwa- Poecilia (Mollinesia) velifera. Parametry wody: pH 7,0-8,0; twardość 8-25 n, stara z dodatkiem niejodowanej soli kuchennej (1 płaska łyżeczka na 50 L wody). Woda powinna być regularnie częściowo podmieniana. Jeśli ryba czuje się źle to posiada zwinięte i opuszczone płetwy . Ponadto zbiornik powinien być przykryty oraz jasno oświetlony.

A to Twoje parametry, mierzone nie wiadomo czym bo się nie chcesz przyznać:

Ph - 7,8-8,0

Kh - 9-11

Gh - 16-18

No2 - 0,5-0,9 mg/l !!!!!!!!!

No3 - 10mg/l

Weź chłopie się ogarnij zanim dalej Ci pojadę.

A teraz dużymi literami: NO2 NIE MA TU ZNACZENIA BO KAŻDA Z TYCH RYB TAM ZDECHNIE PRZY TEJ WODZIE, USUŃ JE Z AKWARIUM, PRZYGOTUJ ODPOWIEDNIĄ WODĘ OD NOWA, PODAJ PARAMETRY I WTEDY COŚ PORADZIMY- STANOWCZO MÓWIĘ NIE TESTOM NA ŻYWYCH STWORZENIACH!!!!!1

Opublikowano

Bez złośliwości reasumując:

pH dla ryb zabójcze, Gh dla ryb zabójcze, NO2 dla ryb zabójcze. Dla ryb ameryki (obu) woda z Malawi nie służy więc krok z przelaniem i wpuszczeniem ryb jest nietrafiony. Odwrotnie również wodę należy przygotować pod Malawi. Bakterie nitryfikacyjne to nie wszystko więc proszę Cię Majkel2000 nie męcz tych ryb.

Pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.