Skocz do zawartości

Filtry - ułożenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pewnie się wielu zirytuje, ale muszę się zapytać czy tak może być :)

Mam cały czas wątpliwości jak rozmieścić sprzęt, czytam forum, ale jest to ponoć indywidualna sprawa w zależności od akwarium,

Zamieszczam fotkę:

http://imageshack.us/photo/my-images/854/dsc04951w1200h1200.jpg/

Bardzo Was proszę o odrobinę cierpliwości i zobaczcie jak to u mnie wygląda i co poprawić ze sprzętu, czy ułożenia kamieni.

Zwłaszcza nie pasuje mi ta grzałka koło filtra wewnętrznego.

Z góry dzięki.

Opublikowano

Wloty i wyloty na przeciwległych końcach, grzałka poziomo przy dnie, termometr po przeciwnej stronie :) Jesli filtr mechaniczny to najlepiej tak żeby strumień wody omiatał akwarium przy przedniej szybie i wszystko trafiało to wejścia filtracji. Tak jest optymalnie i niczego nowego tu nie wymyślimy,to naprawdę nie jest jakiś większy problem.

Opublikowano

W 240l miałem podobnie rozmieszczone i wspomagałem się cyrkulatorem aby nigdzie na dnie nie zalegały odchody. Cyrkulację najłatwiej sprawdzić wrzucając odrobinę pokruszonych płatków, będzie widać jak krążą.

Opublikowano

Zdaje sobie sprawę, że ameryki na nowo nie odkryjemy :) Moje pytania biorą się stąd, że człowiek chciałby mieć wszystko w akwarium na tip top, dlatego pytam czy ten filtr tu czy tam.

Nie chce Was straszyć, ale baniak zalałem dopiero w tą niedzielę, więc pytań to ja jeszcze będę miał sporo :D

A dopiero się będzie działo jak wpuszczę rybki.

Przy okazji - czy potrzebne mi będzie jakieś osobne napowietrzanie, czy filtry dadzą radę?

Opublikowano

Zaraz tam niepożądane ;) Ale wątpliwe że dużo wniosą, zwykle w malawikach moc filtrów jest już wystarczająca żeby dostatecznie poruszyć powierzchnią wody.