Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

JWT.

Ewentualnie z jakimi innymi rybkami mozna trzymac demasoni?, tak żeby był ładny kontrast kolorowy. Bo ogladałem ostatnio zdjęcia i bardzo mi się te rybki spodobały a akwarium za tydzień będzie już gotowe do zarybienia:) wiec musze kompletować obsade.

Zbiornik ma długość 120cm

Opublikowano

Byłbym na "nie". Raz że agresja demasoni - biedne byłyby sauloski w tym towarzystwie. Dwa - dieta. Demasoni to skrajni roślinożercy wśród mbuny. Trzy: długość akwarium. Pomimo niewielkich rozmiarów demasoni i ich terytorializm sprawia, że te 120 cm to nie tak znów wiele.

Opublikowano

Zdecydowanie... pomijaąc fakt agresji demasoni, to istotną sprawą jest żywnienie.. L.caeruleus jest gatunkiem u którego w diecie dominuje pokarm pochodzenia zwierzęcego w przeciwieństwie do diety demasoni

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie bede zakladal nowego tematu więc:

Kupiłem saulosi coral 7szt młodych i zastanawiam sie nad tym czy można je trzymać z acei i yellow? A jak nie to z czym innym, musza byc 3 gatunki no minimum 2.

Opublikowano

soulosi piękne rybki śmiało możesz je trzymać z acei i yellow, wszyscy piszą że diety odmienne ale ryby te (yellow) chętnie przyjmują większość pokarmów przeznaczonych dla pielęgnic z jeziora Malawi i nie ma problemów.

Solulosiemu tez nie powinniśmy diety ograniczać do typowo roślinnej. Należy im podawać skorupiaki i larwy owadów z acei jest to samo. Więc pokarmy roślinne czasem jakieś mrożonki typu artemia, cyklop, wodzień, itp.

Opublikowano

przyłacze się do tematu, mam w soim 375l. Yellow i afry, znajmomy likwiduje akwa i chce sie pozbyc demasoni ktore maja po 3-4 cm. Pytal czy na jakiś czas nie przyjme ich aż nie znajdą nowego domu, myśle sobie że pokombinuje z dietą i chyba przez kilka tygodni od razu nic im sie nie stanie?