Post_Mortem Opublikowano 2 Listopada 2012 #21 Opublikowano 2 Listopada 2012 Tak na marginesie, dla Twojej wiadomości dzidek1985, w ostatnim czasie nastąpiły kolejne zmiany w zakresie przyporządkowywania elongatusów do rodzaju Metriaclima - w konsekwencji Twoje chewere , które do końca roku 2011 opisywane były jako ryby z rodzaju Pseudotropheus, od roku 2012 przyporządkowane zostały do ryb z rodzaju Metriaclima. Może jest to mało istotna informacja, ale IMHO wymieniając gatunki, które posiadamy w akwariach może warto używać prawidłowej nomenklatury taksonomicznej ;-) 2
dzidek1985 Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor #22 Opublikowano 2 Listopada 2012 A tego niewiedziałem, i nawet nie wiedziałem że tak można zmieniać. Od czego to zależy? -- Już zmienione i dzięki za informację!
Slawek-meszek Opublikowano 2 Listopada 2012 #23 Opublikowano 2 Listopada 2012 A tego niewiedziałem, i nawet nie wiedziałem że tak można zmieniać. Od czego to zależy? Jeżeli chodzi o zmianę przynależności gatunkowej to pewnikiem zostały przeprowadzone kolejne badania i na podstawie rożnych czynników zostały przypisane do Metrclimy np(układ uzębienia itd) Już zmienione i dzięki za informację! Czy chodzi o edytowanie postow??
Post_Mortem Opublikowano 2 Listopada 2012 #24 Opublikowano 2 Listopada 2012 A tego niewiedziałem, i nawet nie wiedziałem że tak można zmieniać. Od czego to zależy? Nie jestem biologiem zajmującym się systematyką, więc udzielenie przeze mnie mądrej odpowiedzi na tak zadane pytanie nie będzie możliwe, ale upraszczając zagadnienie związane z nazwami rodzajowymi ryb z grupy Mbuna, swego czasu wiele gatunków pozostawało przyporządkowanych do ryb z rodzaju Pseudotropheus, pełniącego funkcję poczekalni dla gatunków, które nie są do końca sklasyfikowane. Z tego tzw. "worka" jak ja to nazywam są sukcesywnie przenoszone poszczególne gatunki do innych rodzajów takich jak na przykład Metriaclima. W ramach ciekawostki od ładnych kilku lat (bodajże od roku 2007) poszczególne elongatusy są sukcesywnie przenoszone do rodzaju Metriaclima, a z dniem 1 stycznia 2012 r. przenosiny tych ryb przeprowadzono na dość dużą skalę :-)
dzidek1985 Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor #25 Opublikowano 2 Listopada 2012 Meszek nie tylko edytowanie postów, zmieniłem też sygnaturę i opis w profilu.
aarset Opublikowano 2 Listopada 2012 #26 Opublikowano 2 Listopada 2012 swego czasu wiele gatunków pozostawało przyporządkowanych do ryb z rodzaju Pseudotropheus, pełniącego funkcję poczekalni dla gatunków, które nie są do końca sklasyfikowane. Z tego tzw. "worka" jak ja to nazywam są sukcesywnie przenoszone poszczególne gatunki do innych rodzajów takich jak na przykład Metriaclima.Niektóre zaś wracają z powrotem do tego worka. Przyklad-Melanochromis johanni: http://www.cichlid-forum.com/articles/pseudotropheus_johanni.php
eljot Opublikowano 3 Listopada 2012 #27 Opublikowano 3 Listopada 2012 Coś z tym artykułem jest nie do końca ok bo w/g autora wróciło więcej ryb "Ps. interruptus, cyaneorhabdos, Ps. deep, "
Rekomendowane odpowiedzi