Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Moim problemem są 2 pyszczaki Labidochromis caeruleus ( samice ). Od kilku tygodni obserwuję u nich dziwne, chorobowe zachowania.

Najważniejsze objawy:

- Brak apetytu, rzadko kiedy jedzą

-zrzucenie wagi ciała

-wystająca, powiększona grdyka

- jedna z ryb praktycznie caly czas siedzi przy grzalce pyskiem do dołu, zaś druga leży i "odpoczywa" na kamieniu

- wyblakły kolor

Reszta ryb zachowuje się całkowicie normalnie. Na razie w obsada to 5 yellow, i 5 elongatusów chewere. Zbiornik ma 325 L, temp. 25 stopni, Ph 7.5, reszta badań wody w normie. Pan w zoologu polecił mi wymiane 50% wody ( normalnie robię 25% co tydzien) i podanie środka o nazwie Protocaps.

Może ktoś wpadnie o co chodzi... ? Pozdrawiam

Posted

Możesz podać resztę parametrów wody, tych "w normie". To tak dla jasności i zgodności z regulaminem działu.

Przydałoby się zdjęcie.

Widziałeś inkubującą samicę?

Posted

Z parametrami wszsytkimi będzie cieżko, bo niektóre po prostu pożyczałem parę tyg. temu i najzwczyajniej w świecie nie pamiętam wyników...

To co wiem, bo mam w domu

NO3-0.00 - powtarzane parę razy.

KH- jeśli się nie mylę 8

GH- 17

Zdjęcie postaram się wstawic niedługo. Nie mam pojęcia jak wygląda taka samica... Wydaje mi się, że za młode są mają max 4-5 cm.

Posted

Pokaż jakieś zdjęcie, bo z tego co piszesz nie można wywnioskowac czy będziesz wujkiem czy będziesz miał problem z jonem amonowym.