Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam pytanko do Was. Posiadam akwarium 240l z 5 saulosi o wielkości 4cm.

Znajomy likwiduje akwarium i ma do wydania 6 rybek Saulosi (1+5) lecz są to rybki ok 7-8 cm.

Domyślam się że samiec tej wielkości zdominuje aktualną obsadę, jednak gdybym wpuścił tylko samice czy mają one skłonności do ataków na mniejsze rybki?

Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Posted

Generalnie lepiej wpuszczać małe do większych, bo duże najczęściej ignorują te młode ryby. U ciebie będzie raczej problemem(?) agresja wewnątrzgatunkowa między samcami, tego należy się spodziewać i jest to zupełnie normalne. Największy samiec oczywiście będzie dominował. Jeśli masz w akwarium jakieś kryjówki czyli typowo urządzone to nie widzę jakiś problemów z dołożeniem starszych ryb, dotychczasowej hierarhii i tak nie uda się utrzymać.

Posted

Dlatego właśnie myślę aby te 5 samic tylko dodać bez samca aby nie przegonił dwóch moich mniejszych "dogadanych" ze sobą. Boję się tylko czy duże samice nie przejmą roli agresorów :>

Posted

U mnie po dostawieniu dwóch dwukrotnie większych samic, jedna z nich zrobiła się strasznie dominująca. LEcz po dwóch miesiącach dostawiłem większego samca i sytuacja się poprawiła. Lecz samiec jest jakieś 2 cm mniejszy i jeszcze nie dała mu się wytrzeć. Ale wiem, że ten samczyk mocno ją przytemperował. Wydaje mi się, że nie można przewidzieć zachowania ryb po takim wymieszaniu.

Posted
A ja dodalbym razem z tym samcem Na pewno na początku samczy będzie zagubiony ale później hmm później pokaże co potrafi albo mniejszy jemu nie odpuści i tak tez możne być

Ja bym zrobił tak samo. Samiec prędzej czy później zdominuje tą mniejszą obsadę, ale bez tego samca zrobi to zapewne nowa, większa samica.