Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak się sprawują wasze zewnętrzne mechaniki? Mam zamiar przerobić jbl701 na mechanika waszego pomysłu. Docelowo ma pracować z jbl901 (biolog) w baniaku, który powoli kompletuję czyli standardowej 240-ce. Tu się pojawia moje pytanie. Jaką moc pompy dobrać i czy usunąć z kubełka standardowy wirnik, który raczej nie będzie potrzebny, a wydaje mi się że może przeszkadzać. Myślałem o pompie między 2000-3000 L/H. Liczę Panowie na wasze doświadczenie. Pozdrawiam.

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

oleraf daj pompę taka jak jest u maćka 2000l/h ! U mnie 1400l/h zasysać zasysa ale już nie cyrkluje wodą jak trza więc musiałem dać falownik 2500l/h !

Opublikowano

Ok. Na aledrogo widziałem pompę 2300l więc ją wezmę. A co z wirnikiem JBLa. Mogą pracować razem? Zastanawia mnie również ewentualna regulacja przepływu na kuble. Może dać 3000l i regulować przepływ właśnie nim. O ile nie będzie się zapowietrzał. Pompa rozumiem na wężu wylotowym z kubła?

Opublikowano
oleraf daj pompę taka jak jest u maćka 2000l/h ! U mnie 1400l/h zasysać zasysa ale już nie cyrkluje wodą jak trza więc musiałem dać falownik 2500l/h !
Dokładnie mam tak samo i właśnie szukam falownika -Stan76 jaki masz konkretnie model?

oleraf- jak dasz falownik to bez dodatkowej pompy, sam wirnik kubła i gąbki + jakieś wspomagacze (purigen), a jak bez falownika to mocna pompa na wylocie i wtedy wirnik z 700-setki wyjmij- dla Ciebie to rozwiązanie chyba będzie skuteczniejsze.

--

Jeszcze jedna sprawa, ja mam to na wężach 16/22, standardowe do JBL to 12/16.

Opublikowano

Już tłumaczę. Teraz obydwa filtry pracują w 112-ce a 701 właśnie jako mechanik. W akwa jest też falownik z przepływem ok 1200l/h. Daje to w miarę radę. W 240 imho już nie. Ten kubeł ma przepływ rzeczywisty około 400l/h - to bardzo mało. Dlatego pomyślałem o lekkim tuningu, czyli wyjąć wirnik, zamontować pompę o niezłym kopie i ssanie jak ta lala :-) Teraz jest tak, że jak falownik zepchnie kupsko centralnie w rurę to filtr zassie, ale szału nie ma. Myślę że już mnie rozumiesz. Filtr ma za mały przepływ jak na mechanika, stąd moja prośba o pomoc. Nie sztuka wydać kasę na coś co okaże się porażka i w dłuższej perspektywie czasu się nie sprawdzi, a zakup rozsądnej pompy to 200-300zł. Wolał bym nie instalować filtra wewnętrznego bo drażnią mnie jego wibracje przenoszone na baniak.

Opublikowano

http://allegro.pl/jvp-100-2500l-h-3w-gwarancja-24mies-nowy-falownik-i2883695675.html

Takie cusik mam u siebie 200l , a jak mało prądu źre bydle !!!

Wąż 16/21 jest w JBL ale 1500 i 1501. Ja na koniec tygodnia będę testował pompę aquaela 650l/h, ale ona ma tylko zasysać syf ,a za cyrkulacje robi w/w falownik. Wymieniam chinola bo ta pompa co mam chinol żre 18W ,a szału niema i tak trza cyrklować wodą na dodatkowym urzadzeniu ,a le o wynikach swojego doświadczenia napisze za kilka dni.

Olaf powinieś zrobić tak jak mówi firefighter jeżeli uważasz że słabo zasysa JBL 700 .

Opublikowano

Firefighter1 o przewodach nie pomyślałem. Faktycznie mają mniejszą średnicę niż Twoje. Będzie to miało jakieś odzwierciedlenie na pracę pompy?