Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Maćku ja zastosowałem minikani120 jako mechanik wspomagający filtrację narurową.Pompa jest po drugiej stronie od zasysania narurowca.Idealne zbieranie "kupek" uzyskałem dopiero po optymalnym ustawieniu jvp-101.Nie doczytałem tylko jaki Masz filtr biologiczny.U mnie za biologie odpowiada tetra ex700.Przed filtrem jest korpus narurowy z gąbką DIY.

Moją filtrację możesz zobaczyć "Powrót po latach" w Przedstaw się i swoje akwarium malawi.U mnie pompa od minikani120 przeciekała na zewnątrz akwarium mimo że jest przystosowana do pracy poza akwarium.

Pozdrawiam

Opublikowano

Firefighter1 ja tez to wyczytałem i dlatego zdecydowałem się na zmontowanie cyrkulatora poza akwarium, ale niestety opis okazał się nie do końca zgodny z moim egzemplarzem :D

Opublikowano

Dzisiaj rano zamontowałem Cyrkulator 1500 poza akwarium (1m pod) i jest po 12h nieźle, chodzi cicho, nic nie wycieka czy też nie poci się. Jedyny problem był z rozruchem bo trzeba było mieć zalany przewód do wirnika. Tak jest OK, jest lekko ciepły ale bez jakiś szczególnych zastrzeżeń. Później wrzucę fotkę. Na końcówki mam założone przewody 16/22 na mocny wcisk i na to zaciski elektryczne x2. Obserwacja wzmożona :) bo pompa zasysa z samego dna i gdyby (puk, puk) coś się rozszczelniło to cała woda ląduje na podłodze. Najlepsze jest to, że przy tym grzebaniu dzisiejszym zobaczyłem, że mam nowych mieszkańców! :eek: malutkie Saulosi (5mm) mieszkają w szczelinach i spryciarze podczas karmienia potrafią wyskoczyć i złapać małe płatki i rozbić je na mniejsze do zjedzenia. HEHE ale się zdziwiłem.

Opublikowano

U mnie też tak było ale jak pisałem, u mnie pompa przeciekała. No nic może jeszcze kiedyś... ale zamontowałeś pompe na przewodzie ssącym czy odprowadzającym wodę do akwarium, bo powinieneś na tym drugim

Opublikowano

Na ssącym przed samym filtrem, a jaka jest różnica? (uszkodzenia, czy wessanie małych?) Mi głównie chodziło o możliwość szybkiego zalania. Wcześniej była wewnątrz z siatka i wąż na wylot do kubła.

Kurcze nie wiem co się stało, nie mogę wrzucić zdjęcia na forum ??

cyl1500a.jpg

aqu1500.jpg

Opublikowano

Nie jestem pewien ale chyba chodzi o obciążenie pompy, na przewodzie "out" tylko wylewa wodę z filtra ale na ssącym zasysając wodę musi ja przetłoczyć przez media i wylać z korpusu do akwarium chyba o to chodziło producentom

• Dziękuję 1
Opublikowano

Osobiście myślę właśnie o takiej pompie + falownik 3000l/h i to podpięte do HW-603. Bo zwykły cyrkulator 1400l/h, nie dość że ciągnie 18W to na wylocie nie ma już wystarczająco dużo siły ażeby cyrkulować wodą w akwarium.