Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Moje akwa zalane już od dawna, rybki śmigają aż miło :)

Jak wiecie w moim akwarium jako tło nakleiłem od zewnątrz czarną okleinę meblową i w sumie nie narzekam.

Jednak jako, że robię remont łazienki znalazłem coś takiego na alledrogo i pomyślałem że może to być niezły materiał na wewnętrzne tło do akwarium :)

http://allegro.pl/plytki-scienne-34x50-kamien-skalka-hit-hiszpania-i2667470245.html

oraz

http://allegro.pl/mozaika-kamienna-otoczaki-black-saphire-i2724189889.html

Co o tym myślicie?

Są one wykonane z ceramiki i nic nie puszczają do wody więc może być to jakąś alternatywą na drogie gotowe tła wewnętrzne. No i przedewszystkim nie zajmują miejsca w akwa (tyle co grubość płytki)

Opublikowano

Obie są paskudne. Pierwsze dobre na kominek ewentualnie. Ktoś już miał· takie tło ustawione za akwarium, zdjęcie jest do znalezienia w galerii.Oczywiście rybom jest to zupełnie obojętne.

Opublikowano

Pierwsze mam na ścianie w kuchni i niestety nie nadaje się to na zewnątrz a co dopiero do wody- a tam jest ja wół "DO WEWNĄTRZ". Drugie mam z mniejszych kamieni białych jako podkładkę na stół, kamienie są przyklejone (klej nieznanego pochodzenia) do siatki i całość tworzy prostokątną "matę". Po ponad roku kamienie odpadają od siatki.

Opublikowano

Wszystko co ma wzory regularne jest nienaturalne i będzie to widać, ale niektórzy tak chcą.

Poza tym trzeba się liczyć z faktem zdławienia kolorów lub całkowitej ich eliminacji raz z powodu innych waruków świetlnych wewnątrz akwa, dwa z powodu pokrycia różnymi gatunkami glonów - de facto bedzie to jednoloty szarozielony.

Rybom nie będzie wszystko jedno jeżeli w ten sposób dojdą im kryjówki/zakamarki.

Trzeba to sobie wyobrazić w oświetleniu akwariowym + po czasie (glony).

Wszytko można co wody nie zapaskudzi, pytanie tylko czy dscyduje nasz gust czy odwzorowanie (zbliżenie się do) natury.