Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko czy, warto kupić tło wewnętrzne ze sklepu, jakie są minusy tego?Czy lepiej samemu pobawić się z łupków?Baniaczek 240l.

Opublikowano

Moim zdaniem warto. oczywiście zaraz zaczną mnożyc sie krytyki pod adresem takiego rozwiąznia, ja jednak kupiłem gotowe tło wewn. Wromaka i jestem zadowolony. Całe tło pieknie pokryło się glonami a skalista struktura wg. mnie nie daje się odróżnić od skał naturalnych. Oczywiście jeżeli ktoś lubi i potrafi majsterkować na pewno będzie miał sporo satysfakcji z własnoręcznie zrobionego tła, ale jeżeli chodzi o wygląd to gotowe tło jest ok. (Oczywiście, nawiasem mówiąc, gustów się nie dykutuje 8) )

Polecam i pozdrawiam - Radek Tomalak

Opublikowano

Dzięki kolego, czego się obawiałem to tego, że glony nie bedą chciały rosnąć na plastiku. Też zamierzam zakupic Wromaka.Jak możesz to napisz czy zamontowałeś to tło na stałe, przyklejając i czy za tłem nie zbierają się jakieś toksyczne paskudztwa? 8)

Opublikowano

Ja tez jestem za tłem "kupnym" podobnie jak kolega posiadam tło WROMAK i jestem bardzo zadowolony, na początku z tłem miałem problem bo rybki wpływały za tło, ale w końcu opanowałem to i teraz jest ok, ładnie zarasta glonami nawet łaczenie powoli. Wydaje mi się że z lem samoróbka to tez będzie problem z "uszczelnieniem"

Opublikowano

Ja narazie mam tło ze steropianu pomalowane na granatowo, ale jak tylko nazbieram funduszy to zrobie własnoręcznie tło z łupków. Moim zdaniem tło zrobione własnoręcznie wygląda efektowniej, no i zawsze mozna sie pochwalic przed znajomymi że zrobiło się je własnoręcznie :wink:

Opublikowano

Ja zaś odwrotnie. Po pierwsze takie tło jak juz wspomnialiśce to czysty sztuczny plastik i nijak to się ma w akwarium do tła z naturalnych skał. To dopiero robi klimacik w zbiorniku jeżeli jeszcze dodamy tego samego koloru skał jako wystroju.

Drugie ale to cena... w 240 za tło naturalne wyjdzie cię około 50 zł a za sztuczne zapłacisz 4 razy tyle.

Po trzecie takie plastikowe tło często zajmuje tyle miejsca że z 240 zostaje nam 200l..

Opublikowano

Do swojego akwarium 150x50 kupilem tlo za 109zl.... i mialo tylko 3 mm grubosci co zupelnie kloci sie ze stwierdzeniem ze zajmie duzo miejsca.

Zalety: mniejszy ciezar, mniej miejsca do ukrycia dla narybku, srodki uzyte do wytworzenia powinny byc teoretycznie nieszkodliwe, mozliwosc zamontowania w juz urzadzonym i dzialajacym akwarium < niech ktos sprobuje zrobic to samo z wlasnorecznie wykonanym tlem :D>. Mam to tlo u siebie juz od poltora roku i nie zauwazylem zeby jakos wplywalo na parametry wody.

Tlo wlasnorecznie robione wedlug mnie zajmie duzo wiecej miejsca.... przewaznie do konstrukcji uzywany jest lupek albo piaskowiec. Przy okazji trzeba sie sporo nameczyc... zakladam rowniez ze nikt nie bedzie doklejal kamieni do szyby juz na zalanym znbiorniku.

Opublikowano

Witam , a co uważacie o jednej całej płycie kamienia pokrywajacej cała tylną sciane akwa tak jak plastik ? Mam taka i zastanawiam sie czy nic sie niestanie z akwa ? (wazy 60 kg)

Opublikowano

tak jak przypuszczałem dyskusja zaczyna przypominać tę o wyższości Bożego Narodzenia nad Wielkanocą :D po prostu rzecz gustu; ja pozostaję przy swoim zdaniu że tło plastikowe wcale nie musi odstawać estetyką od zrobionego z naturalnej skały (i vice versa).

I na koniec jeszcze dodam że mam szacuneczek dla tych którzy potrafią zrobić tło własnoręcznie 8) Bo ja mam do tego dwie lewe 8)

Pozdr - Radek Tomalak

Opublikowano

Ja zrobilem sobie wczesniej tlo z lupka przyklejonego do plyty pcv.... Przy 150 cm dlugosci wazylo dosyc duzo i choc staralem sie nadac mu efekt trojwymiarowosci to nie do konca sie to udalo. Przez pol dnia mozolnie lupalem łupek filytowy na jak najbardziej plaskie kamyki i staralem sie poukladac je w miare rozsadny sposob. Namordowalem sie potem dosyc mocno, zeby wlozyc je do akwarium. Wzmocnienia w moim zbiorniku biegna prawie przez cala dlugosc, dodatkowo z jednej strony mam zamocowany powrot wody, ktory uniemozliwa pionowe wlozenie tla i wcisniecie go pod wzmocnienie. Przy tle robionym wlasnorecznie wygiecie go w jakakolwiek strone stanowi problem.... odchylenie go chocby na taki kawalek zeby wyplynela zagubiona za nim ryba jest malym wyzwaniem, bo przy okazji rusza sie cala powierzchnia. Przy tle plastikowym odchylam rog i w zasadzie jest po klopocie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.