Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurcze, czyli wychodzi, że demasoni z racji wielkości miały najtrudniej z odnalezieniem sobie miejsca i z racji ciasnoty tłukły się oraz zdominowane nie podrosły. Czyli jednak plan wpuszczenia 20 sztuk nie był najlepszym pomysłem... Zakładam, że dokładanie kolejnych demonów skończy się tak samo i jest to bez sensu.

Tylko, że przydałoby się nieco ożywić zbiornik, bo Acei jest dużo, brązowo-fioletowo, msobo dają fajny żółty kolor, ale z racji wybarwiania się samców jest go coraz mniej, a niebieskie demasoni widać rzadko albo nawet wcale.

Opublikowano

To nie tak do końca.Demony są gatunkiem który w porównaniu do innych rośnie wolniej-to standard.I to że tłuką się miedzy sobą to też standard-dokupując kolejne sztuki bankowo nie uchowają się wszystkie-tak już mają.Ile Ci ich zostało?Bo albo zostawić co jest i dołóż np. Metriaclime Zebre Chilumbe-ładny duży pasiak, albo pozbyć się całkiem demonów i dołożyć też piękną (bardziej w kierunku mięsnym-żywieniowo ale spokojnie do pogodzenia z obsadą którą posiadasz)-Protomelas taeniolatus 'boadzulu' - red empress.Sprawdź sobie jak wyglądają w google i męska decyzja;)

Opublikowano
Ile Ci ich zostało?
6 sztuk, 2 pewne samce.

Bo albo zostawić co jest i dołóż np. Metriaclime Zebre Chilumbe-ładny duży pasiak, albo pozbyć się całkiem demonów i dołożyć też piękną (bardziej w kierunku mięsnym-żywieniowo ale spokojnie do pogodzenia z obsadą którą posiadasz)-Protomelas taeniolatus 'boadzulu' - red empress.Sprawdź sobie jak wyglądają w google i męska decyzja;)
No myślę od dodaniu jakiegoś gatunku, ale wtedy musiałbym miejsca zrobić poprzez redukcję ilości Acei do chociaż 10-12 sztuk. Zastanawiam się nad Metriaclima zebra chilumba, bo pasuje najbardziej jeśli chodzi o dietę. Czyli byłoby tak:

10-12 Acei

9 Msobo

6 Demasoni

1+3 Metriclima zebra

Opublikowano

Nic dodać-nic ująć;)W sensie-Acei min 7 szt-max ile uważasz żeby było dobrze dla Ciebie, Demasoni 2+4 jest (na chwilę obecną) idealnie!No i M.Zebra-nie pożałujesz wyboru-flagowy,piękny pyszczak,no i flagowa obsada będzie:)

• 2 lata później...
Opublikowano

Hej, odświeżam temat. Z powodu przeprowadzki, w zeszłym roku, akwarium zlikwidowałem a ryb się pozbyłem. Aktualnie przymierzam się do wystartowania ponownie baniaka i intensywnie myślę nad obsadą.
Bardzo korci mnie akwarium jednogatunkowe  i celuję w gatunek, w którym zarówno samiec jak i samice są kolorowe. Padło na... Pseudotropheus saulosi. Czytałem, że w naturze przejawiają zachowania bardziej stadne, ławicowe niż haremowe. Czy to prawda? Jaką ilość mógłbym umieścić w tym litrażu?

Opublikowano

Saulosi jako ławicowiec ? Zapomnij. Samce potrafią być czasami ciapowate, ale to tylko czasami. Najczęściej jednak są terytorialne i niezbyt lubią towarzystwo innych samców w okolicy. Druga sprawa, że w takim akwarium sporo rewirów dla nich może powstać i kilka samców wybarwionych powinieneś mieć. Ja na taki litra kupił bym 60 małych ryb i zobaczył bym co z tego będzie. jednak na pewno będzie dochodziło do redukcji.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Jak zaleciłeś, tak uczyniłem:) zakupiłem 60 młodych saulosi, wpuściłem i ławicą są tylko jak są głodne... Ale akwarium wygląda ciekawie, mam już kilka wybarwionych samców, trwa ustalanie hierarchii i obieranie rewirów. Redukcje pewnie się zaczną niebawem... Po więcej szczegółów zapraszam tutaj: http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=113889#113834 

Opublikowano
16 godzin temu, Kubiszon napisał:

Jak zaleciłeś, tak uczyniłem:) zakupiłem 60 młodych saulosi, wpuściłem i ławicą są tylko jak są głodne... Ale akwarium wygląda ciekawie, mam już kilka wybarwionych samców, trwa ustalanie hierarchii i obieranie rewirów. Redukcje pewnie się zaczną niebawem... 

Witaj!

Nie byłem pewny czy to Ty ale skojarzyłem twój zbiornik z filmiku na You Tube :) 

Masz może fotki tych wybarwionych samców?

Opublikowano
13 minut temu, egon44 napisał:

Witaj!

Nie byłem pewny czy to Ty ale skojarzyłem twój zbiornik z filmiku na You Tube :) 

Podrzucisz Andrzeju link do tego filmu? Chętnie zobaczę :D