Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W kwietniu będę przeprowadzał redukcję obsady obecnie pływa 30 ładnie wybarwionych rybek w każdym z gatunków mam układ 4 samce i 6 samic myślałem by zachować taki układ 1 samiec 6 samic co wy na to?

Opublikowano

A czemu chcesz redukować? Może się okazać że uda się w którymś gatunku wielosamcowość.

Czekaj, obserwuj i reaguje gdy będzie potrzeba, nie gdy nic się nie dzieje.

Opublikowano
A czemu chcesz redukować? Może się okazać że uda się w którymś gatunku wielosamcowość.

Czekaj, obserwuj i reaguje gdy będzie potrzeba, nie gdy nic się nie dzieje.

No wy mówiliście że 30 rybek w takim baniaku to za dużo i że wypada zrobić redukcję....powiem tak w żadnym z tych gatunków nie zauważyłem bijatyk owszem w każdym z tych gatunków jest jeden bardzo wybarwiony samiec ale on tylko konkurencje przegania raz po raz dadzą sobie po strzale i to tyle z agresji.

Opublikowano

Pozwolicie, że się podepnę pod temat, też mam Red Finy, chciałem je już powoli redukować, czyli odłowić 4 samce, obecnie pływa 5 samców i 4 samice. Opisywałem już w dziale z chorobami moje spostrzeżenia odnośnie poszarpanych boków u tych ryb. Ostatnio dominujący od początku samiec - umownie nazwany Królem został zdominowany przez dwa mniejsze samczyki, które ostatnio obrosły w piórka i stały się bardzo agresywne wobec niego. Obecnie król stracił wybarwienie, pływa ze złożonymi płetwami i wygląda na zastraszonego, jeden z młodzików pływa za nim nastroszony pokazując kto teraz rządzi. To chyba właściwy moment do odłowienia pokonanego samca, czekam aż mi dojrzeje baniak 72l, taka przejściówka aby podgoiły się rany poniesione w boju. Pytam gdyż nie mam doświadczenia w hodowli pysków. Nie mam pojęcia czy odłowić wszystkie ponadplanowe samce, czy może zostawić 2+4 na razie i obserwować co będzie. Oba młodziki raczej ze sobą na razie nie walczą. Na razie hierarchia u tego gatunku wygląda następująco.

Dwa wybarwione samce dość agresywne do byłego króla, a mniej wrogie względem siebie, zajmują przeciwległe końce akwarium. Zdetronizowany król, stracił barwę i pływa raczej po środku, czasem ganiany przez jednego z młodzików.

I dwa samce, które nie są zbyt agresywne i rzadko się stroszą, są mniejsze od pozostałej trójki. Oraz 4 samiczki, które lubią się też poganiać miedzy sobą.

Jaką i kiedy byście sugerowali redukcję ?

Dodam jeszcze, że po zdetronizowaniu króla, zapanował względny spokój u tych ryb. Ale to podejrzewam chwilowe zawieszenie broni.

Opublikowano

Ja nigdy nie redukuje do jednego samca, po pierwsze przy jakimś zdażeniu losowym zostaniesz bez samca a po drugie samiec alfa musi mieć kogo pogonić.

Opublikowano

Powiem tak zbyt bardzo przywiązałem się do tych rybek by je wydać do zoologa itp.więc myślę o postawieniu baniaka 240L i przeniesieniu części rybek jak dorosną do drugiego baniaka bo rozumiem że nawet z purigenem 30 rybek w 450L to duży ścisk?

Opublikowano

Zakładasz że żadna Ci nie zginie. Więc 30 ryb to dużo choć aż nie taka konserwa. Ja jednak nie liczył bym na 100% przeżywalność.