Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

może pytanie wydaje się trochę błahe, ale ja naprawdę nie wiem jak się do tego zabrać :D

Postanowiłem wkleić wzmocnienie poprzeczne po moim nieudanym starcie w nowym baniaku 100x40x50, jednak nie wiem jakiej grubości warstwę silikonu powinienem zrobić(o ile krótszą muszę mieć listwę od długości między ścianą tylną a przednią), w którym miejscu ją wkleić, bezpośrednio nad czy pod wzmocnieniami podłużnymi, a może z odstępem??

jaką sugerujecie mi szerokość tego wzmocnienia?

Opublikowano
Witam,

nie wiem jakiej grubości warstwę silikonu powinienem zrobić(o ile krótszą muszę mieć listwę od długości między ścianą tylną a przednią), w którym miejscu ją wkleić, bezpośrednio nad czy pod wzmocnieniami podłużnymi, a może z odstępem??

jaką sugerujecie mi szerokość tego wzmocnienia?

- ja jak wklejałem to :

grubość silikonu pozostała taka , jaką udało mi się maksymalnie docisnąć wzmocnienie o szerokości 12cm , dotyczyło akwarium 210x40x50 , grubość szyby wzmocnienia 10mm, nadmiar silikonu usunąłem, a obszar roboczy zabezpieczony miałem taśmą malarską tą zółtą :)

- wklejałem po środku akwarium

- wklejałem nad wzmocnieniami podłużnymi

- listwę miałem prawie idealnie dopasowaną , góra 2-3 mm krótszą .

Tyle ode mnie , a baniak nadal stoi :)

Opublikowano

Szkło najlepiej trochę grubsze niż to użyte do produkcji akwarium. Jeżeli jedno wzmocnienie poprzeczne to wklejaj na środku. Listwa powinna być krótsza, tak aby nie odtykała szyby tylnej i czołowej. W przeciwnym razie będzie je rozpychać zamiast "ściągać" Spoina powinna mieć taką grubość jak spoiny w akwarium, lepiej żeby była gruba niż nierówna.