Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pemergency
Opublikowano
Czy ktoś stosował lampę uv u walce z okrzemkami. Ciekawi mnie jej skuteczność ponieważ mam zamiar kupna.

Stosowałem lampę UV w walce z pierwotniakami. 24h na dobę przez tydzień, woda kryształ, a okrzemki jak były tak są. Musiałbyś świecić na nie bezpośrednio, np zawieszając lampę nad zbiornikiem, a to jak wiemy nie spodoba się rybkom ;)

Gość pemergency
Opublikowano
miałem nadzieje że chociaż w jakimś stopniu pomoże. A w lampę zainwestuje .Poczytałem i nikt nie żałował jej kupna.DZIĘKI.

Ja żałuję... uważam, że to strata pieniędzy.

Jak chcesz sprzedam Ci moją, mam Green Killing Machine 24W :rolleyes: używana zaledwie tydzień, także można powiedzieć, że nówka sztuka...

Opublikowano

Pomyśl czy czasem nie świeci słonce za okna prosto na akwarium bynajmniej mnie jakiś czas temu dopadły i długo się zastanawiałem czemu :) poczytałem tu i tam i faktycznie było to od słońca w ciągu dnia, teraz mam zasłonięte okno i problem w dużym stopniu ustąpił pomijając to ze miałem problem z filtracja i tez mogło się w jakimś stopniu do tego przyczynić. Z drugiej strony to jest życie musi się coś dziać w tym małym świecie :)

Pozderka

Opublikowano

Mam lampę UV i moge stwierdzić, że nie ma żadnego wpływu na okrzemki.

Za to dobrze wpływa, czyli likwiduje różnego rodzaju bakterie, które mogą spowodować choroby u ryb <np. włączam ją gdy podmieniam wodę>.

Czy ponownie kupił bym lampę ?- raczej nie- mam nadzieję że pomogłem :)

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Podpinam sie pod temat. Od paru tygodniu kamienie porosły mi brązowo brunatnym glonem. Takze to na bank okrzemki:-). Czasem pojawiają sie takie jakby wypalone w brązowym dywanie zielone plamy.

Pytanie czy te glony są w jakimś stopniu groźne dla ryb?

Dzieki

Pozdrawiam