Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jako, że na dniach mają mi przyjść paczki z ostatnimi rzeczami do mojego akwa, które mam zamiar zalać w tą sobotę pozostanie mi tylko jeszcze kupienie w ten weekend roślin.

Zamierzam zamówić na allegro sadzonki nurzańca Vallisneria Spiralis i mam zapytanie do kolegów malawistów. Używacie jakiegoś nawozu? Jeżeli tak, to co polecacie?

Posted

Faktycznie, że padła tam nazwa Planta Gainer Classic. Chyba, że ktoś poleci jeszcze coś innego. Jeżeli nie to chyba mam problem z głowy.

Posted

Micro - symfonia złota i sole - macro do samodzielnego rozrabiania według kalkulatora. Symfonia złota to koszt jakiś 3zł a starczy może na pół roku , makro podobnie. Za kupione gotowe nawozy ze sklepu za dawkę którą byś nawoził miesiąc w przypadku soli będziesz nawoził rok za tą samą cenę. Po co przepłacać za coś dokładnie takiego samego tyle że samemu trzeba rozrobić i dawkować według kalkulatora.

To tak dla przykładu

http://allegro.pl/nawoz-duzy-zestaw-mikro-makro-sole-fe-inne-gratisy-i2707704576.html

Posted

U mnie np.: kolego bez żadnych nawozów ładnie rośnie nurzaniec ale mam tą wersję cieńszą i nie spiralną oraz 3 anubiasy i wsio rośnie bez chemii, w takim razie wedle uznania jak kto woli.

Posted
Micro - symfonia złota i sole - macro do samodzielnego rozrabiania według kalkulatora. Symfonia złota to koszt jakiś 3zł a starczy może na pół roku , makro podobnie. Za kupione gotowe nawozy ze sklepu za dawkę którą byś nawoził miesiąc w przypadku soli będziesz nawoził rok za tą samą cenę. Po co przepłacać za coś dokładnie takiego samego tyle że samemu trzeba rozrobić i dawkować według kalkulatora.

To tak dla przykładu

http://allegro.pl/nawoz-duzy-zestaw-mikro-makro-sole-fe-inne-gratisy-i2707704576.html

W aukcji pisze, że jeden zestaw (14zł z przesyłką) starczy na 2-3 miesiące nawożenia akwa o poj. 100l, czyli przy moim 500l to będzie optymistycznie licząc (zaokrąglając miesiąc do 4 tyg.) jakieś 70zł za 12 tyg. (3 miesiące).

500ml plant gainer classic z przesyłką wychodzi 36zł. Zakładając podmianki 20% tygodniowo i dozowanie według zaleceń producenta:

Dawkowanie i wydajność:

Pierwsza dawka jednorazowo 2ml (jedno naciśnięcie dozownika) na 10 litrów pojemności akwarium. Następne dawki przy podmianie wody, każdorazowo 2ml (jedno naciśnięcie dozownika) na 10 litrów podmienianej wody. Nawóz pakowany jest w butelki o pojemności 100ml oraz 500ml. takie opakowanie

Wraz ze startem akwa (500l) wystarczy go na 20tyg, czyli jakieś 22zł za 12tyg.

Mówimy oczywiście o objętości brutto. Jeżeli moje obliczenia są błędne (to prawdopodobne) to proszę mnie poprawić :D

Posted

Przesłałem Ci ten link tylko poglądowo żeby pokazać Ci sole. Nie zwracałem uwagi na cenę i całą resztę. Musisz pogrzebać a na pewno znajdziesz ofertę cenową dużo korzystniejszą.

W gotowych nawozach do końca nie wiesz co lejesz , w przeciwieństwie do soli. Jeżeli na przykład zaczynają żółknąć Ci liście to znak że mało potasu. Co robisz z gotowym nawozem????? w przypadku soli dodajesz potas. Robisz testy , regulujesz sam nawożenie i masz wpływ na to realny. W przypadku gotowego nawozu ?? sam sobie odpowiedz.

Coś o nawożeniu z mojego płockiego forum (może Ci się przyda) (a może nie;) )

http://www.ploaqua.pl/viewtopic.php?t=10

Posted

Cool zwróć uwagę, że najczęściej podawane dawki dotyczą akwariów roślinnych, przy naszych rybach i ich nawożeniu - stosował bym mniejsze ilości nawozu. Przy symfoni złotej i odpowiednim świetle nurzańce rosły mi jak szalone

Posted

U mnie pod piaskiem jest ziemia ogrodowa ( pozostałość po roślinniaku ) i nie muszę nawozić kryptokoryny i Vallisneria spiralis radzą sobie. Jeżeli sytuacja uległa by zmianie wtedy pomyślał bym o nawożeniu.

Posted

Dzięki za pomoc. Dało mi to wszystko dużo do myślenia. Jeszcze nie wiem czy wybiorę gotowy nawóz, czy też sole, ale coś na pewno ;)

Być może spróbuje tego i tego budząc w sobie empirystę.