Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie jestem fachowcem ;-), ale może Melanchromis interruptus zamiast yellowka ? Albo wziąć P. saulosi w wersji klasycznej zamiast yellowka, a zamiast P. saulosi coral np. Metraclima sp. "msobo" Magunga.

tak chciałem zrobić ale pojawiły się obawy. czy będą się krzyżować msobo z saulosi. pozatym pomarańczowy u msobo to raczej jest średni jednak:)

Może yellowa zastąpić Membe Deep który ma bardziej zółtawe samice od Msobo, i zostawić Saulosi Coral. Tylko wtedy czy membe deep i saulosi coral nie będą się krzyżować?

Opublikowano
Jaką rybę byście dołożyli na czwarty gatunek aby zachować po 1 samcu z każdego gatunku? Bardzo dobrze by pasował mi Perspicax Orange, jednak podstawowym problemem staje się dieta w przypadku tego gatunku skrajna z mięsożernym Yellowem.

Czy można zastąpić Yellow'ka jakimś innym gatunkiem wszystko lub roślinożernym mającym dużo zółtego koloru? Oczywiście Saulosi odpada bo w obsadzie jest już Coral, tak samo odpadają gatunki, które mogą się krzyżować. Proszę fachowców o opinie bo tutaj już są bardzo określone wymagania.

pionier :melanochromis auratus

p.s po co ci prawie identycznie zlewajace sie samice saulosi i membe deep

Opublikowano

Ok, będę miał lekki problem z dostępem, ale chyba się w Polsce uda. Co powiecie na taką obsadę.

Tropheops Chilumba 1+5

Perspicax Orange Cap Ndumbi 1+3

Metriaclima Callainos "Pearl White" 1+4

Pseudotropheus Saulosi Coral Red 1+4

Czy większy kontrast będzie między Saulosi Coral Red i Chilumba yellow czy pomiędzy Saulosi a Chilumba Orange?

Opublikowano
p.s po co ci prawie identycznie zlewajace sie samice saulosi i membe deep
Nie są identyczne to inne ryby zarówno w kształcie (głównie głowy ;)) jak i ubarwienia (membe zazwyczaj brudno-pomarańczowe)