Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam ,

Mam pytanie. Moje zebry red Metriaclima estherae dziwnie się zachowują , przynajmniej dla mnie ponieważ jestem początkującym "Malawistą".

Mam jedną sztukę wybarwioną na różowo , mniemam że to samiec. Reszta jest pomarańczowa , samiczki. Jakiś czas temu największa z samic zrobiła się jaśniejsza aczkolwiek nie jest to róż.

Dziś zauważyłem że samiec zaczął ostro uganiać się za nią , w pewnym momencie sczepiły się pyskami i tak jakby przepychały się w skalnej szczelinie.

Dodatkowo samiec stroszy przed nią płetwy no i cały czas gania ją.

Wydaje mi się że może to początek tarła ale boję się że może ta zebra ,która tak jakby wyblakła to jednak samiec i to co się dzieje to po prostu walka samców. Co sądzicie koledzy ?

Posted

Dodam że te dwa samce (jeżeli ta blado pomarańczowa a nie różowa to jednak samiec) różnią się płetwami brzusznymi. Ten różowy samiec ma je takie bardziej wydłużone a ta druga ryba niewiadomej do końca płci płetwy te ma takie jak reszta pomarańczowych zaokrąglone. Czy u tych pysków tylko samce kopią groty pod skałami czy samice też ? pytam bo ta blado pomarańczowa (samiec czy samica?) kopie.

Posted
Ale czasem samiec i samica ze sobą walczą.Zdarza się i takie coś.
Zgadza się, jak samiec d...pa ;) to dominująca samica będzie go ganiać a i może przybrać samcze barwy (prawie :))
  • 2 weeks later...
Posted

u mnie podobna sytuacja jedna samice mam wieksza od pozostalych,w baniaku robi ona poprostu sajgon jedna samice juz tak zagonila ze ta siedzi w jednym kącie akwarium z obgryzionym ogonem nie wiem co mam zrobic?