Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledze Perezowi666 zapewne chodziło o to, że łączenie pyszczaków z grupy mbuna z aulonocarami nie jest dobrym rozwiązaniem ze względu na odmienny temperament i różne upodobania troficzne tych ryb (w przeciwieństwie do Aulonocar ryby z grupy mbuna są terytorialne i żywiołowe, a ich dieta "idzie" w kierunku roślin).

Sugeruję zapoznać się z ciekawym artykułem, który dużo Ci powinien rozjaśnić:

http://www.klub-malawi.pl/index.php/serwis/artykuy/61-kcik-aulonocary/180-czenie-aulonocar-z-pyszczakami-z-grupy-qmbunaq

pozdrawiam

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja bym wybrał akwarium proste (profilowane ma mniejszy litraż i te 50 cm szerokości w najbardziej wysuniętym punkcie tzn. na środku). Poza tym jak Ci się szyba przednia porysuje to możesz akwarium odwrócić i wygląda jak nowe ;-)

Metriaclima estherae red, Pseudotropheus sp."acei" i Melanochromis cyaneorhabdos będą do siebie pasować, więc jeśli Ci się podoba takie zestawienie to temat wyboru obsady masz za sobą ;-) Ja bym sugerował 3 gatunkowo i zdecydowanie się na trochę większe stado P. sp. "acei" - te piękne i stosunkowo spokojne ryby majestatycznie się prezentują w akwarium ,gdy pływają w większej grupie....

• Dziękuję 1
Opublikowano

Red - 1+5

Acei - 1+5

Maigano - 1+4

Taka obsada spasuje? czy mozna jeszcze delikatnie haremy zwiekszyc? Chcialbym troszke wiecej redow skoro bede mial 2 gatunki niebieskie. Albo np dodać jeszcze yellow. Bardzo podoba mi sie tez auratus, ale pewnie mi go nie polecicie. Fajnie by sie z resztą komponował

Opublikowano

Ja bym jednak zwiększył ilość P. acei do 10 sztuk. M. cyaneorhabdos odróżniają się kolorystycznie od P. acei, a poza tym te ryby w przeciwieństwie do innych mbuna są samotnikami i często się zdarza, że w ich przypadku w akwariach sprawdza się układ 1+1, co nie będzie niczym niewłaściwym. IMHO utrzymanie większej grupy redów (tzn. w układzie z większą ilością samców, aniżeli jeden) w takim akwarium raczej się nie uda. Spróbować jednak zawsze można i zdać się na naturę....

Yellow trochę odbiega dietą od pozostałych ryb, ale jakby się uparł to oczywiście można się zastanowić i nad tym gatunkiem. Z drugiej strony yellowki to też całkiem spore ryby i w połączeniu z redami i acei IMHO będzie za ciasno w akwarium...

W przypadku M. auratus dieta jest typowo roślinna. Poza tym jeśli jesteś początkujący to osobiście nie rekomendowałbym Ci tej ryby.

Opublikowano

A tego neon spot'a to do których gatunków chciałbyś dołożyć, bo już się pogubiłem ? ;-)

Nigdy nie miałem tych ryb więc trudno mi się wypowiadać na temat ich zachowań, ale z tego co pamiętam z relacji kolegów-akwarystów to są to dość delikatne ryby, które niezbyt dobrze znoszą towarzystwo agresywnych gatunków.