Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Jestem na etapie zakupu akwarium pod malawi. Akwarium w przedziale 500 - 700litrów ale wolałbym iść w stronę 500. A teraz do rzeczy chciałbym w akwarium mieć "kolorowo" tzn chciałbym aby w moim akwarium pływała kolorowa obsada (czerwone,niebieskie,żółte/pomarańczowe). Ile mogłbym mieć max gatunków i jakich? Odrazu mówię że wole 3 gatunki z 5-6 osobnikami niz 7 z 3 :)

Pozdrawiam!

Posted

Jeśli w stronę 500 litrów to standardowe 150x60x60 ale IMHO lepiej dodać te 30 cm i kupić 180x60x60 a już najlepiej 200x60x60. Teraz zdeklaruj się jakie będziesz miał te akwarium a ja Ci wtedy zaproponuję obsadę bo rozmiar robi tu znaczną różnicę.

Posted
Jeśli w stronę 500 litrów to standardowe 150x60x60 ale IMHO lepiej dodać te 30 cm i kupić 180x60x60 a już najlepiej 200x60x60. Teraz zdeklaruj się jakie będziesz miał te akwarium a ja Ci wtedy zaproponuję obsadę bo rozmiar robi tu znaczną różnicę.

Tylko gdybys podał wymiary dla zwykłych szkieł bo opti white to dla mnie za duży wydatek a dla tych wymiarów wyskakują mi tylko wyniki z tym właśnie szkłem.

Chciałęm też dodać że bardzo podobają mi się Metriaclima red red, Maigano, socolofi, fire fish, red rubin. Fajnie by było gdyby dało się coś z tego zrobić.

Posted
Tylko gdybys podał wymiary dla zwykłych szkieł bo opti white to dla mnie za duży wydatek

Alternatywą jest budowa tylko frontu z optiwhite :). Ja Ci proponuję 200x60x50 h .

Chyba się nada,duża powierzchnia dna,a rybki dosyć terytorialne .

Posted
Alternatywą jest budowa tylko frontu z optiwhite :). Ja Ci proponuję 200x60x50 h .

Chyba się nada,duża powierzchnia dna,a rybki dosyć terytorialne .

duze akwaria robia tylko w wersji optiwhite?

Posted
nie

Widzę po pytaniach, że Kolega dopiero zaczyna z akwarystyką. Polecam http://forum.klub-malawi.pl/faq.php

Mam jedno akwarium juz kilka lat ale pierwszy raz spotykam sie z czyms takim jak optiwhite. Poczytalem juz o tym troche na necie ale czy to konieczne przy takim akwarium? Moim zdaniem to tylko bonus dla widowni akwarium, ale dla samych rybek nie ma to chyba najmniejszego znaczenia czy akwarium bedzie mialo zwykla szybe czy ta z optiwhite. Ale wracajac do tematu ułatwie prace ekspertom i powiem tak: chcialbym miec w akwarium Metriaclimę red red, fire fish lub red rubin (wolalbym fire), maigano/acei lub obydwa. Jakie musze miec minimum akwarium? Czy jest to w ogole mozliwe zeby miec w tym samym zbiorniku te gatunki ryb? Dodam ze nie ograniczam sie tylko do ilosci 3 gatunkow (ale nie mówie ze musi być więcej), maksymalnie moze byc ich 5 (jeśli się da ale nie koniecznie)w liczbach minimum 1+4

Posted

Im większy zbiornik tym lepiej.Jeśli możesz to celuj w 200x60x60.

Z ryb które wypisałeś proponuję Metriaclima estherae red, Pseudotropheus sp.acei i Melanochromis cyanorhabdos.

Te fire fishe to brzydki ludzki twór....no i przy mbunie by nie popływały.

Posted
Im większy zbiornik tym lepiej.Jeśli możesz to celuj w 200x60x60.

Z ryb które wypisałeś proponuję Metriaclima estherae red, Pseudotropheus sp.acei i Melanochromis cyanorhabdos.

Te fire fishe to brzydki ludzki twór....no i przy mbunie by nie popływały.

a czy do redow, acei, maigano moge dodac jeszcze Aulonankara Red Rubin? Czy bedzie to bardzo kolidowac? Jesli moge to jaki minimalny zbiornik bedzie mi potrzebny dla tych gatunków i w jakiej ilosci