nabe Opublikowano 10 Października 2012 #11 Opublikowano 10 Października 2012 To może wynikać z innych przyczyn,jednak akwarium przezierne aż się prosi o dobre wyeksponowanie ryb, przecież to będzie ozdoba pomieszczenia. Jeśli nie sump.. na siłę dałoby się ukryć na ścianie zasys narurowca, ale rozwiązanie filtracji na sumpie ma dużo zalet, warto rozważyć wszystkie możliwości. Przykłady akwariów z sumpami zabudowanymi w ścianie można zlaleźć w artyukułach klubowiczów na stronie głownej serwisu KM.
Lunarii Opublikowano 10 Października 2012 #12 Opublikowano 10 Października 2012 Ciekawe stwierdzenie, ze nie lubia swiatla.Moglbys to czyms konkretnym potwierdzic. Nie sadze. Jezioro lezy w strefie silnego naswietlenia i przejrzystosc wody tez jest bardzo duza, a wiec twierdzenie ze jeziorze nie ma za duzo swiatla, calkowicie mija sie z prawda. Nijak sie tez ma twierdzenie ze pyszczaki nie przepadaja za duza iloscia swiatla, nie jest to niczym poparte. Trzeba jeszcze wiedzieć, że ilość światła maleje ze wzrostem głębokości, a jezioro oferuję znacznie więcej niż 50cm. Faktem jest natomiast, że z racji położenia czas naświetlenia w tym jeziorze jest bardzo długi.
brazylia Opublikowano 11 Października 2012 #13 Opublikowano 11 Października 2012 Trzeba jeszcze wiedzieć, że ilość światła maleje ze wzrostem głębokości, a jezioro oferuję znacznie więcej niż 50cm. Faktem jest natomiast, że z racji położenia czas naświetlenia w tym jeziorze jest bardzo długi. Przejrzystosc wody siega nawet 25 metrow, a wiekszosc pielegnic z jeziora nie wystepuje juz na takich glebokosciach, a wiec swiatla im nie brakuje i stwierdzenie ze w jeziorze jest "ciemno" czy tez ze "pyszczaki" nie lubia swiala jest duzym bledem.
Lunarii Opublikowano 11 Października 2012 #14 Opublikowano 11 Października 2012 Przejrzystosc wody siega nawet 25 metrow, a wiekszosc pielegnic z jeziora nie wystepuje juz na takich glebokosciach, a wiec swiatla im nie brakuje i stwierdzenie ze w jeziorze jest "ciemno" czy tez ze "pyszczaki" nie lubia swiala jest duzym bledem. Nadal nie rozumiesz o co mi chodzi:) Woda jest czysta i przejrzysta, zgoda. Afryka jest słoneczna - również zgoda. Chodzi o to że ilość światła tam gdzie żyją pyszczaki jest mniejsza niż pod mocno oświetlonym zbiornikiem. Nie wynika to z tego, że promienie słoneczne są słabsze tylko z tego że wraz ze wzrostem odległości od powierzchni ilość światła drastycznie maleje. Owszem dno widać, jednak ilość światła na dnie jest o wiele mniejsza niż przy powierzchni. Pyszczaki potrafią żyć w 10-20 metrowych głębinach.
nabe Opublikowano 11 Października 2012 #15 Opublikowano 11 Października 2012 Głębiej także. Ale moc świetlna dawana przez słońce proporcjonalnie nawet na głębokościach 1-2m jest o wiele większa niż to co jesteśmy w stanie zapewnić oświetlając akwarium.
Tojfel Opublikowano 13 Października 2012 #16 Opublikowano 13 Października 2012 to ja mam pytanie kto ma w akwa oświetlenie zbliżone barwą do barwy światła słonecznego na głębokości 10-20m. śmiem twierdzić że nikt:P
MICHU89 Opublikowano 14 Października 2012 Autor #17 Opublikowano 14 Października 2012 Ježeli chodzi o sump, to jaki powinien mieć wymiar?Muszę zaprojektować konstrukcje do tego zbiornika;)
MICHU89 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor #18 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Mam już wizualizację meblościanki, czy mógłby ktoś pomóc w doborze dekoracji?
merkwurdigliebe Opublikowano 11 Stycznia 2013 #19 Opublikowano 11 Stycznia 2013 dla 150x50 tyle zachodu!? Gra wg mnie nie warta świeczki. Olej meblościankę, postaw na całej długości akwa tylko na stelażu ew bloczkach, obij je ładnie i tyle. Stelaż H = ok 70cm, akwa ok 60, oświetlenie wiszące ~15 + 30h nad akwa to w sumie masz 175cm. To nie wystarczy na odgrodzenie kuchni a pokoju?
MICHU89 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor #20 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Jeżeli chodzi o dekoracje to mam na myśli ułożenie kamieni. Jak je poukładać aby ładnie wyglądały zarówno z jednej jak i z drugiej strony?
Rekomendowane odpowiedzi