Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie

Mój 300 litrowy baniaczek stoi 2 lata i od kilku dni samiec trewavasae pływa tak jak by spuchnięty a nic nie je, wcześniej miał wytrzeszcz jednego oka ale wrzuciłem do filtra węgiel aktywny i przeszło. U innych rybek brak jakichkolwiek oznak podobnej przypadłości. Obsada to 2+3 red red, 1+3 trewavasae, 1+1 yelo, 1+2 maingano i do tego parka glonojadów. Parametry wody to ph 8, kh, przedział 0-5, gh - przedział 20-30, no2 zerowe test wykonywałem rano i wieczorem i wyszło tak samo, używam testów Jbl. podmieniam wodę raz w tygodniu 100 litrów. Karmie rybki Tropikana Malawi Flakes, Tropical Spirulina 36%, Tropical Astacolor i do tego mrożony wodzeń i szklarka. Jeden dzień w tyg robię pysiOM głodówkę . w Baniaczku piasek kwarcowy, z kamieni wapień i piaskowce, do tego 1 kryptokoryna , 3 anubiasy.

Jest jakies wytłumaczenie tego co sie dzieje z tą rybka.

wszelkie sugestie mile widziane :)

pozdrawiam

Posted

Myślę że może to być bloat ale niech wypowiedzą się też inni.

Ps uzupełnij harem yellow do 1+3 i maingano do 1+3,red redy trochę duże jak na 120cm.

• Dziękuję 1
Posted

No nie dziwne że się zaczęły problemy skoro typowego roślinożercę karmisz mięchem.

Bałagan niesamowity masz w tym baniaku.

Zrób porządek z obsadą - musisz się zdecydować w którą stronę iść mięso- czy roślinożerne.

Na razie przestań dawać jakiekolwiek mięso, podawaj tylko pokarmy roślinne - trewkom i redom pomoże reszcie nie zaszkodzi.

Możesz zrobić także głodówkę - z 3 dni.

Jak masz możliwość to zrób test NH3/NH4 i NO3

Trewcie to dosyć delikatne ryby i łatwo je pozabijać.

Posted

No i jakieś zdjęcie możemy prosić (tylko wyraźne)? Opuchlizna to objaw nie tylko dla bloat. Parametry też prosimy tak jak kolega wyżej napisał.

Posted
Myślę że może to być bloat ale niech wypowiedzą się też inni.

Ps uzupełnij harem yellow

Raczysz żartować sobie?

• Dziękuję 1
Posted

O tym, że masz misz-masz obsadowy to już wiesz.

Trewki i redy sprzedaj bo masz za małe szkło dla nich.

Tak się kończy mieszanie mięsożerców ze stricte-roślinożercami...

Posted

Trewki i redy sprzedaj bo masz za małe szkło dla nich.

Taaa - i w ogłoszeniu dodaj że chętnie kogoś wsadzisz na minę bo chorowite jakieś

Posted

Wiem ze mam bałagan z obsada ale 2 lata temu jak zakładałem baniak to byłem przekonany ze sprzedawca się zna jak ułożyć obsadę, ale jak zacząłem czytać to widzę ze oni tylko wcisnąć chcą rybki żeby jak najwięcej sprzedać. Może coś podpowiecie co do obsady w trakcie pisania jak będziemy szukać rozwiązania uleczenia moje rybki :)Tych testów o których kolega pisze to nie mam;/ fotki tylko takie mi się udało zrobić może coś pomogą.

post-12781-14695713382817_thumb.jpg

post-12781-14695713383063_thumb.jpg

Posted

Nie wiem, czy koledzy i koleżanki zgodzą się ze mną, lecz kiedyś wydaje mi się, że czytałem iż jeżeli nie wiemy, czy ryba ma bloat, czy posocznicę, to warto zaobserwować jej oddech. Podobno przy bloat ryba bardzo szybko oddycha, a przy posocznicy oddech jest dużo spokojniejszy, niż oddech który może wzbudzać zaniepokojenie. Mam rację?