Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Planuje zrobić szafkę pod akwarium o wymiarach 150x50x50. Jako że to akwarium biotopu malawi z dużą ilością dekoracji całość z dekoracjami powinna ważyć ok 700-800kg. Zastanawiam się czy ta konstrukcja wytrzyma.

Szafka z podwójnej płyty 18mm. Cztery takie płyty poprzecznie i z tyłu jedna wpuszczona dla usztywnienia długości. Całość ma stanąć na blacie kuchennym. Wypoziomowanie za pomocą 8 nóżek Hettich według producenta 450kg każda.

Wymiary szafki to 150x60x100 czyli bardzo wysoka (czy wysokość ma bardzo duże znaczenie? materiał przecież pracuje a większość szafek producentów ma max 80cm).

post-11745-14695713382349_thumb.jpg

Opublikowano
Witam,

Szafka z podwójnej płyty 18mm.

Po co z podwojnej? Szkoda materialu i kasy. Mam 576 l. na szafce z 18mm (taka jak na zdjeciu) wszystko stoi i nic sie nie dzieje.Blat kuchenny tez IMO zbyteczny.Wystarczy taka sama plyta 18mm.

post-9084-1469571338249_thumb.jpg

Opublikowano

Dokładnie jak pisze brazylia,szkoda kasy.

Sam jestem na etapie budowy i wykańczania szafki pod baniak 150*50.Całość zrobiłem z płyty 18mm,pojedyńczej,łącznie z pełnym tyłem,skręcane konfiratami 70 mm.Cała moja rodzinka waży ponad 200 kg,gdy wgramoliliśmy się na nią szafka ani nie drgnęła.Bardziej bym sie martwił o nóżki,w moim wypadku podłoga gdzie stanie zbiornik jest krzywa jak cholera i bez regulowanych nóżek sie chyba nie obejdzie.

Opublikowano

Całość z dekoracjami będzie ważyć okolo 600kg max

Kolega brazylia ma racje zbyteczne koszty ale jak masz to nikt Ci nie zabroni Najważniejsze żeby ściana tylna była z płyty 18 mm

Jak juz bardzo chcesz to ewentualnie ten blat kuchenny

Opublikowano

Ta ściana tylna jaką ma funkcje głównie chyba utrzymywać na sztywno konstrukcje? myślałem aby z niej zrezygnować bo jakoś muszę puścić kable. Jak puścić tą tylną płytę pomiędzy czy na zewnątrz i czy mogę w niej wiercić otwory.

Akwarium woda pokrywa ~~470kg do tego dochodzi tło strukturalne z łupka ok 100kg, piasek i dekoracje wewnątrz zbiornika, ciężar rzeczy w szufladach to swoje musi ważyć myśle 700kg minimum.

Opublikowano
Jak puścić tą tylną płytę pomiędzy czy na zewnątrz i czy mogę w niej wiercić otwory.

Wewnątrz szafki,zetnij róg płyty będzie szybciej,węże i okablowanie się zmieści.

Opublikowano

Mam podobną szafkę do twojej tylko niższą. Nóżki możesz spokojnie dawać. Moje mają wysokość 7cm - regulowane. Ścianę tylną musisz mieć pełną przy tej wysokości. Wraz ze wzrostem tego wymiaru rośnie możliwość przechyłów bocznych. Co do otworów tak jak kolega poradził, ścinasz róg lub otwornicą wycinasz kółeczka.

Opublikowano

No tak tło:-) z lupka o tym nie pisałeś :-)

Ściana tylna to jest w sumie najważniejsza cześć tego mebla Utrzymuje w sztywności cala szafkę Możesz wiercić w niej otwory itd

Jak dla mnie nie powinna wystawać poza blat i płytę dolna czyli w środku

Opublikowano

Lunari, po pierwsze akwa 375l nie będzie ważyć 700kg, chyba że je calutkie po brzegi zasypiesz granitem :P

Takie akwa robione z szyby 8mm ważą 61kg samo szkło, przy czym zalane 2cm od krawędzi mieści tylko 339l wody...

W moim akwa na powierzchni dna 1,24m^2 leży ~140kg granitu, jakby go do Ciebie nawet władować, to na 0,71m^2 Twojego dna zasypalibyśmy to akwa po samą górę, a i tak ważyłoby wtedy raptem: 61+140+(339-30l wypartej wody)=510kg

A Ty zastosujesz łupki o wadze min 2x mniejszej od granitów :P

a po drugie to: http://forum.klub-malawi.pl/szafka-450l-t15587.html

:D

powodzenia i nie popadaj w paranoje bo szkoda kasy ;)

Opublikowano

Nie popadaj w paranoje ale jak chcesz to popytaj w Obi, Leroy Marlin itp sklepach o odpady z blatów kuchennych, ja z takowych zrobiłem szafkę za ok 150zł przy czym za 50zł kupiłem blat 120cm pod szkło, tak więc i z blatów kuchennych można, teraz pewnie mógłbym postawić i większe niż 300L, ale przynajmniej śpię spokojnie

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podpytałem AI Gemini o konstrukcję sumpa z zasysem wody z dna zbiornika. Uzyskany opis w zasadzie pokrywa się z tym, co napisał Bartek (zasada "komina w kominie"). Problem w tym, że pozostawienie szczeliny między dodatkową, drugą ścianą komina a podłożem, przy intensywnie kopiących  rybach Malawi, raczej się nie sprawdzi bo może ona zostać bardzo szybko zasypana piaskiem   Do tego AI wskazał na inne ważne apsekty techniczne: Opisana wcześniej modyfikacja konstrukcji komina w Malawi nie zda zatem egzaminu i pozostaje regularne odmulanie. Ale właśnie odnośnie odmulania i podmian wody, jeszcze jedna sprawa mnie zastanawia. Rozumiem, że na ten czas wyłączamy pompę sumpa, a po wszystkim wlewamy do akwarium świeżą wodę do chwili, aż zacznie się ona przelewać do komina i rurą spływu do samego sumpa - czy tak?  Biorąc pod uwagę te wszystkie niuanse, zaczynam brać jeszcze pod uwagę filtr kasetowy, bardzo ostatnio chwalony przez wielu. Z  tego co czytam, potrafi również dobrze jak sump  klarować wodę, skuteczniej zasysać odchody i cały detrytus z dnia, do tego jest jeszcze bezpieczniejszy (0% ryzyka rozszczelnienia czy zalania). Jeśli chodzi o estetykę, to zabiera miejsce w środku zbiornika, no ale podobnie jak komin sumpa (choć ten jest zwykle trochę mniejszy).  Sump na pewno daje dużo większe możliwości jeśli chodzi o filtrację biolgiczną no i jest łatwiejszy w serwisie (nie trzeba wkłaać łap do akwarium). Biorąc jednak pod uwagę, że kaseciak to dużo tanśze i prostsze rozwiązanie, do tego ma swoje w/w przewagi, zaczynam rozumieć, dlaczego niektórzy wybierają tę opcję...
    • Mam akwarium podobne wielkością do Twojego - 720 l, 240 cm długie i  sumpa. Na dnie piasek rzeczny, nie kwarcowy śnieżno-biały, bo nienaturalnie wygląda. Trochę żwiru, żeby to nie było takie jednorodne, sterylne. Kupy na dnie gromadzą się w zasadzie w jednym miejscu, więc ściąganie ich nie jest dużym problemem, robię to zwykle raz w tygodniu przy podmianie, czasami dodatkowo w międzyczasie. Praktycznie jest to walka z wiatrakami, bo moi podopieczni na bieżąco uzupełniają ubytki i nawet bezpośrednio po czyszczeniu coś tam jest. Ponadto, nawet jak sobie odpuszczę sprzątanie, to ilość zalegająca na dnie jest mniej więcej taka sama - coś przybędzie, coś się rozpuści - nie kumuluje się. A zalety sumpa są tak duże, że te trochę kup można zaakceptować.😉 Tyle jest  6 dni po sprzątaniu i w zasadzie dzień po było niewiele mniej
    • Chyba nie jest to aktualne. Kolega Bombla był nawet partnerem KM i miał tutaj swoją reklamę.  Prywatnie załatwiał też Karol @Mortis od siostry z USA.  Ale Karol rzadko tutaj zagląda i nie wiadomo czy by się podjął. 
    • Generalnie chodzi o konstrukcję samego komina. Wklejasz standardowy komin, ale nieco niższy (górna krawędź musi być poniżej lustra wody) i obudowujesz go drugą ścianą, która u góry musi wyjść ponad taflę wody, a dół zostawiasz otwarty i wklejasz grzebień. Mniej więcej tak w dużym uproszczeniu  
    • Po śmierci Jarka firma została sprzedana. Ta spirulina to był chyba jakiś "patent" Jarka, on to porcjował i wysyłał, więc po sprzedaży nikt chyba tego nie ciągnął.
    • Sumpa też da się zbudować z zasysem z dna 😉
    • No właśnie... Też mnie to ciekawi, gdybym miał sumpa to musiałbym ręcznie te kupy odmulaczem usuwać, ewentualnie dobrze zagruzować tak że te kupy będą niewidoczne w gruzach się rozkładały.
    • Cześć, Przesiadam się z dotychczasowego akwarium 180x50x50 na nowe 220x70x50 (zmiana z 450 na 770 litrów) i mam dylemat odnośnie filtracji. Do tej pory korzystam z dwóch kubełków Aquael Ultramax 2000 i jestem zadowolony, bo woda klarowna i brak zalegających odchodów na dnie. Oczywiście wiem, że wydajność sumpa byłaby nieporównywalnie większa, ale jak zakładam, nie ma on szans zaciągać odchody ryb z podłoża, a jak wiadomo w Malawi ich produkcja jest na wysokim poziomie Zastanawia mnie więc jak osoby posiadające sumpa radzą sobie w tym aspekcie, aby widok zalegających zwałów rybich kupek na białym piasku/żwirku nie psuł estetyki zbiornika - czy odmulacie dno niemal codziennie, czy dodatkowo stosujecie jakieś filtry zewnętrzne z wlotem zasysającym wodę blisko dna? Ale przy takiej długości nie ma chyba szans, aby jeden taki filtr załatwił całą sprawę, więc dodatkowo jeszcze cyrkulatory...? Ostatnio w swoim obecnym akwa (180 cm długośći), na próbę wlot zasysający wodę jednego filtra przeniosłem z dołu zbiornika do góry pod samo lustro wody, aby zasymulować działanie sumpa, natomiast wlot drugiego filtra pozostał bez zmian przy dnie. I już po pierwszej nocy zobaczyłem na dnie mnóstwo zalegających na piasku odchodów, widok nieobserwowany przeze mnie od dawna. Co dało mi jeszcze więcej do myślenia, jakby to wyglądało, jeśli w dużo dłuższym zbiorniku postawiłbym tylko na sumpa?  Stąd moje pytanie do użytkowników sumpów, jak sobie radzicie z oczyszczaniem dna? 
    • A szkoda, bo moje ryby przepadały za northfin. Kiedyś chyba @BombeL organizował jakiś zakup grupowy pokarmów northfin.
    • Ok dzięki  ale zapytam jeszcze o spirulina z  Fisch Magic jak mogę  ją  zamówić  kontakt  znaleziony w internecie nie aktualny, ktoś  wie?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.