waszek18 Opublikowano 24 Września 2012 Autor #11 Opublikowano 24 Września 2012 Wznawiam temat i proszę Was pomóżcie mi, bo ja już po prostu nie mam sił. Sytuacja wygląda następująco: Minęło 15 dni od restartu akwarium z dojrzałym filtrem zewnętrznym, oraz z 1/4 dojrzałej wody. Przez te 15 dni miałem problem z wysokim NH3. Podmieniałem 10 - 15% wody co dzień lub co dwa dni. Na dzień dzisiejszy, czyli 15-ty dzień parametry wyglądają bardzo dobrze: pH: 8,2 GH: 12 st dh KH: 11 st dh NO2: 0 mg/l (lub o "piczy włos" ponad 0) NO3: 40 mg/l NH3: 0,25 -> co daje 0,01 mg/l Teraz jeszcze raz opiszę problem jaki mam w swoim akwarium. Po dwóch dniach głodówki (z racji tego, że nie ma mnie w weekendy w mieszkaniu) rybki czekają przy szybie aż dam im "papu". Pięknie jedzą. Zjadają wszystko. Pływają zadowolone jakieś 10 minut a potem siup w zakamarki i do jaskiń. Chowają się i nie chcą się pokazać. Dobra. Gaśnie światło o 22 i po kilku minutach ryby wyskakują w toń wody i wspaniale pływają. Idę spać. Budzę się rano o 8 (światła w akwarium jeszcze nie włączone). Patrzę na rybki a te po całym zbiorniku hulają w najlepsze. Daję im "papu" i znów wszystko zjadły (jak fajnie sobie myślę). Przychodzi godzina 10 rano i włącza się światło. A te momentalnie dostają przyspieszenia jak torpeda i chowają się po kątach. Myślę, zrobię eksperyment -> wyłączę światło. Tak też robię i co? One znowu pięknie pływają. Zapalam światło i znowu kicha. Dodam, że akwarium stoi jakieś 5 metrów od okna i do tego skierowane w stronę okna jest tylko boczną szybą. Oświetlenie jakie mam jest prawie identyczne od 9 miesięcy i identyczne od 3 miesięcy. Różnica polega tylko na świetlówce. Na początku miały świetlówkę koloru WARM WHITE. A trzy miesiące temu zmieniłem na COOL WHITE. Moc świetlówki 18W. Nie wiem co jest grane z tym światłem zwłaszcza, że przez ponad 2 miesiące na tym oświetleniu pływały rewelacyjnie. A nagle po restarcie takie zachowanie? Mówię wam, mając włączone światło nie można tych ryb obserwować, a co dopiero mówić o podziwianiu ich piękna. Ryby nie są przekarmiane, karmię je tym samym od 9 miesięcy (TROPICAL, HIKARI, OSI). Proszę, powiedzcie mi co ja mogę zrobić, bo powoli tracę już siły na walkę z tym problemem. Cytuj
adamg567 Opublikowano 24 Września 2012 #12 Opublikowano 24 Września 2012 Jak dla mnie to: głodówka i karmienie tylko i wyłącznie malutkimi porcjami przy zapalonym świetle :-) Cytuj
waszek18 Opublikowano 24 Września 2012 Autor #13 Opublikowano 24 Września 2012 Ale te ryby mają dwa dni głodówki w każdym tygodniu. Pół piątku, cała sobota oraz 3/4 niedzieli bez jedzenia. Mam je karmić dwa razy w tygodniu tylko? Chyba nie. Poza tym ryby były zawsze karmione przy zapalonym świetle (przed restartem i po restarcie). Dlaczego głodówka ma im pomóc? Cytuj
torello1 Opublikowano 24 Września 2012 #14 Opublikowano 24 Września 2012 Sprawdź czy gdzieś nie ma przebicia prądu z oświetlenia. Cytuj
waszek18 Opublikowano 24 Września 2012 Autor #15 Opublikowano 24 Września 2012 Przebicia brak, poza tym podnosząc oświetlenie do góry (bo mam taką możliwość, to oświetlenie stoi na przykrywce ze szkła) ryby reagują na światło tak samo. -- Podmieniłem oświetlenie na dużo słabsze, aby zobaczyć jak będą reagowały. Teraz mają 8W w 160L i nadal to samo. Cytuj
eljot Opublikowano 24 Września 2012 #16 Opublikowano 24 Września 2012 Wystraszyłeś ryby restartem i teraz musisz odczekać. Spróbuj karmić tabletkami przyklejanymi do przedniej szyby. Cytuj
waszek18 Opublikowano 24 Września 2012 Autor #17 Opublikowano 24 Września 2012 A powiedz mi co to da wg ciebie? Chcialbym wiedziec co ci w glowie siedzi Cytuj
eljot Opublikowano 24 Września 2012 #18 Opublikowano 24 Września 2012 Ryby jedzą taki pokarm długo i przyzwyczajają się do tego że jest bezpiecznie nawet przy świetle. Cytuj
waszek18 Opublikowano 24 Września 2012 Autor #19 Opublikowano 24 Września 2012 Spróbuję tak zrobić. Mam taki pokarm w drugim mieszkaniu, więc przetestuję w nowym tygodniu i zobaczymy czy coś to da. Dzięki Cytuj
makok Opublikowano 25 Września 2012 #20 Opublikowano 25 Września 2012 nie tylko wystraszyłeś restartem, ale i miałeś dłuższy czas kiepskie parametry wody, co odbiło się ostrym stresem u ryb... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi