Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wznawiam temat i proszę Was pomóżcie mi, bo ja już po prostu nie mam sił.

Sytuacja wygląda następująco:

Minęło 15 dni od restartu akwarium z dojrzałym filtrem zewnętrznym, oraz z 1/4 dojrzałej wody. Przez te 15 dni miałem problem z wysokim NH3. Podmieniałem 10 - 15% wody co dzień lub co dwa dni. Na dzień dzisiejszy, czyli 15-ty dzień parametry wyglądają bardzo dobrze:

pH: 8,2

GH: 12 st dh

KH: 11 st dh

NO2: 0 mg/l (lub o "piczy włos" ponad 0)

NO3: 40 mg/l

NH3: 0,25 -> co daje 0,01 mg/l

Teraz jeszcze raz opiszę problem jaki mam w swoim akwarium.

Po dwóch dniach głodówki (z racji tego, że nie ma mnie w weekendy w mieszkaniu) rybki czekają przy szybie aż dam im "papu". Pięknie jedzą. Zjadają wszystko. Pływają zadowolone jakieś 10 minut a potem siup w zakamarki i do jaskiń. Chowają się i nie chcą się pokazać. Dobra. Gaśnie światło o 22 i po kilku minutach ryby wyskakują w toń wody i wspaniale pływają. Idę spać. Budzę się rano o 8 (światła w akwarium jeszcze nie włączone). Patrzę na rybki a te po całym zbiorniku hulają w najlepsze. Daję im "papu" i znów wszystko zjadły (jak fajnie sobie myślę). Przychodzi godzina 10 rano i włącza się światło. A te momentalnie dostają przyspieszenia jak torpeda i chowają się po kątach. Myślę, zrobię eksperyment -> wyłączę światło. Tak też robię i co? One znowu pięknie pływają. Zapalam światło i znowu kicha.

Dodam, że akwarium stoi jakieś 5 metrów od okna i do tego skierowane w stronę okna jest tylko boczną szybą.

Oświetlenie jakie mam jest prawie identyczne od 9 miesięcy i identyczne od 3 miesięcy. Różnica polega tylko na świetlówce. Na początku miały świetlówkę koloru WARM WHITE. A trzy miesiące temu zmieniłem na COOL WHITE. Moc świetlówki 18W.

Nie wiem co jest grane z tym światłem zwłaszcza, że przez ponad 2 miesiące na tym oświetleniu pływały rewelacyjnie. A nagle po restarcie takie zachowanie? Mówię wam, mając włączone światło nie można tych ryb obserwować, a co dopiero mówić o podziwianiu ich piękna.

Ryby nie są przekarmiane, karmię je tym samym od 9 miesięcy (TROPICAL, HIKARI, OSI). Proszę, powiedzcie mi co ja mogę zrobić, bo powoli tracę już siły na walkę z tym problemem.

Opublikowano

Ale te ryby mają dwa dni głodówki w każdym tygodniu. Pół piątku, cała sobota oraz 3/4 niedzieli bez jedzenia. Mam je karmić dwa razy w tygodniu tylko? Chyba nie. Poza tym ryby były zawsze karmione przy zapalonym świetle (przed restartem i po restarcie). Dlaczego głodówka ma im pomóc?

Opublikowano

Przebicia brak, poza tym podnosząc oświetlenie do góry (bo mam taką możliwość, to oświetlenie stoi na przykrywce ze szkła) ryby reagują na światło tak samo.

--

Podmieniłem oświetlenie na dużo słabsze, aby zobaczyć jak będą reagowały. Teraz mają 8W w 160L i nadal to samo. :(