Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was.

Zakładam akwarium jak w temacie, początkowo miało być tam zupełnie co innego - Azja, ale w ostatniej chwili postanowiłem rozpocząć z Malawi. Do tej pory akwarium głównie z dużą ilością zieleni, krewetek, bojowników, prętników, CO2 no i całe to skomplikowane utrzymanie mikro i makro w ryzach.

Aktualnie buduję zbiornik a w nim:

-dno piasek (chyba taki do piaskownicy)+dno morskie w miejscu pomiędzy styropianem a szybą, 23 kg marmuru

-kamień marmur 23kg (styropian 2cm)

-filtracja mech. eheim 2010, biol. JBLe1501

-napowietrzanie eheim 100, listwa napowietrzająca

-grzałka Juvel e200W

-światło 45W Juwel Day, 45W Juwel Colour, zmiana raczej na coś typu Marina

-przednia szyba optiglas

Dla informacji całość stać będzie na szafce w pomieszczeniu-kuchni, a widoczne będzie wyłącznie z pokoju przez otwór, który jest kilka centymetrów mniejszy.Akwarium przylega do ściany+uszczelka.

No i sedno planuję obsadę p.saulosi w ilości 2+8 czy tak może być, a może 3+9 ? Jak to widzicie w praktyce, liczę na Wasze rady.

post-12700-14695713368289_thumb.jpg

Opublikowano

IMHO w takim akwa z 3 samcami raczej się nie uda więc ja bym sugerował 2+6, wentualnie 2+7.

Cy planujesz już kupić ryby dorosłe, czy młodzież bo jeśli młodzież to oczywiście trzeba byłoby kupić większe stadko z zamiarem redukcji gdy podrosną.

pozdrawiam

Opublikowano

Bardziej jest prawdopodobne utrzymanie 3 samców niż 2 w takim akwa 3+6-7 będzie jak najbardziej ok.Chyba że chcesz 2 gat to można dać po 1:3 z jednego i drugiego np.saulosi+rdzawe

Opublikowano

No tutaj akurat bym jednak polemizował. W tak krótkim akwarium trzem samcom trudno będzie obrać rewiry, a dwóm tak - przy założeniu akwarium jednogatunkowego. Chyba, że zakładasz, że ten trzeci samiec ma pełnić rolę bufora bezpieczeństwa...

Opublikowano

Planuję jeden gatunek, na początek nie ma co szaleć :), raczej się "nie podpaliłem" i nie polecę do sklepu nakupić wiadro ryb :) i tak jak podpowiada Post Mortem myślałem o 3 samcach żeby dwa miały rewir, a 3 był właśnie buforem bo czytając o ich zachowaniu wnioskuję, że przy walce 1 na 1 może któryś się "zmęczyć". Planuję zrobić w skrajnych częściach akwarium budowle kamienne tak aby powstały fizyczne dwa rewiry. Tak kombinuję -dobrze?

Cy planujesz już kupić ryby dorosłe, czy młodzież bo jeśli młodzież to oczywiście trzeba byłoby kupić większe stadko z zamiarem redukcji gdy podrosną.

pozdrawiam

Tu jeszcze zobaczę co będzie dostępne, ale wiem o czym mowa.

Opublikowano
myślałem o 3 samcach żeby dwa miały rewir, a 3 był właśnie buforem bo czytając o ich zachowaniu wnioskuję, że przy walce 1 na 1 może któryś się "zmęczyć".

Prawda jest taka, że nikt Ci nie zagwarantuje tego jak się będzie przedstawiać sytuacja w Twoim akwarium, bo to prawie jak wróżenie z fusów. Ten trzeci samiec nie koniecznie musi przeżyć, a może się również zdarzyć tak, że w koegzystujące ze sobą w akwarium dwa samce "dogadają się" i będą żyć w zgodzie. IMHO najlepiej zdać się na naturę i obserwować co się będzie działo w akwarium :-)

Planuję zrobić w skrajnych częściach akwarium budowle kamienne tak aby powstały fizyczne dwa rewiry. Tak kombinuję -dobrze?

Akwarium zaaranżuj tak, aby się Tobie podobało. Nie sugeruj się rybami w tej kwestii - one sobie same obiorą rewiry, które nie koniecznie będą przebiegać tak jak Ty im zaplanujesz.

pozdrawiam

Opublikowano

I to lubię w forum, człowiek coś sobie obmyśli i żyje w przekonaniu, że ma rację. A tu Ci niespodzianka bo jest inaczej.

Ok, czyli aranżacja dowolna, rybony same ustalą gdzie jest "barykada".

Wracając do "fusów"-czy w takim razie żeby nie było "krwawo" to może jak proponuje matejk (z Rumi - może miało być majtek? taki morski akcent, przepraszam za wtrącenie) ale w układzie Pseudotropheus Saulosi (1+4), Iodotropheus Sprengeare (1+4), bo tak myślę czy nie będzie za żółto jak zostanę z dwoma samcami?

Opublikowano

No to żaróweczka się zaświeciła i powiem, że takie połączenie Iodotropheus Sprengeare z Pseudotropheus Saulosi wygląda ciekawie i zrównoważone kolorystycznie jak i żywieniowo. Rozumiem, że dla obu 1+4 jest prawidłowe?