Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Na pewno będzie działał tak samo tylko czy umieszczony na początku nie będzie miał większego wpływu na bakterie nitryfikacyjne w dalszej części filtra?
Już kiedyś pisałem że purigen nie jest tak skuteczny jak denitryfikator i po przejściu przez niego woda nie jest całkowicie pozbawiona związków azotowych (a szkoda :)) więc bakterie z głodu nie posną. Ogólnie w obiegu będzie określona ilość pokarmu dla określonej ilości bakterii, w miarę "nasycania" się purigenu pokarmu jak i bakterii będzie przybywać. Mówię oczywiście o dojrzałym akwa bo na start nie polecam stosowania purigenu (skutecznie zakłóci proces dojrzewania)

Ja kupilem 250ml na 375l wody w akwarium,myslicie ze to wystarczy,zaznacze ze mam troche kamieni w srodku wiec wody jest mniej niż 375l
Mam podobną ilość w podobnym litrażu i jest ok (regeneracja co 3-4 miesiące) przy NO3 w kranie niewiele powyżej zera.
Opublikowano

Takie stężenie w kranówie nie jest ok. jak ryby dołożą swoje to będziesz się mieścił w okolicach 40 a i dla domowników taka woda to nie jest to ;)

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, mi na forum proponowali mierzyć i trzymać odpowiednie Kh bo to podnosi przejrzystość i krystalicznosc wody.

Sent from my HTC One X using Tapatalk 2