Skocz do zawartości

nowe 4x36 t8 POMOCY !!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

prosze o pomoc,

zakupilem akwa 150x50x50 z pokrywa 4x36w

planuje pyszczaki mbuna

pokrywa jest bez swietlowek,

jakie dokupic ???????? (jest ich straszecznie duzo),

dziekuje,

Opublikowano

Jest ich bardzo duzo bo kazda wybarwia inny kolor, kazda odpowiada za co innego. Jedna jestdobra dla roslin a inna sie nie nadaje. Na forum jest pelno tematow na temat oswietlenia. Poszukaj a napewno znajdziesz

Opublikowano

no własnie jest tego bardzo dużo, na forum wypowiedzi jest tez ogrom, jedni mowia tak inni mowia co innego, planuje kilka anubiasów i to koniec z roslinnoscią, głownie interesuje mnie zeby pysie byly jak najbardzie wybarwione no i oczywiscie zeby im to swiatlo nie przeszkadzalo,

czy ktos moglby mi doradzic, poprostu napisac na przod taka, w srodku takie i na tyl takie, myslalem o takim schemacie:

kolejno od szyby do tla (swietlówki diversa):OPTINATURAL+OPTINATURAL+OPTIPLANT+OPTIBLUE

czy może tak byc ?????

Opublikowano

No ale nie wiemy jakie te pyszczaki beda w baniaku. Najpierw obsada a potem mysl o swietle. I tak na marginesie IMO wystarcza dwie swietlowki. Cztery to stanowczo za duzo. Pyszczaki nie lubia jak jest za jasno. Do tego jezeli dasz biale podloze to tym badziej rozjasni zbiornik. Najpierw urzadz zbiornik. Ewentualnie wypisz wszystko co w nim bedzie: jakie podloze jakie skaly. To jest wazne. Dopiero wtedy mozemy myslec o swietle. I obsada jest istotna. Przemysl wszystko. Po tym jak bedziesz mial obsade przejrzyj jeszcze raz forum i poszukaj czy ktos nie chcial takichsamym kolorow wzmocnic i tyle. Jezeli faktycznie nic nie znajdziesz wtedy ci pomozemy.

Pozdrawiam

Opublikowano

jasny (prawie bialy piasek)+drobny grys koralowy, ciemnoczerwony piaskowiec,

obsada: roznokolorowe pyszczaki z grupy mbuna (zeby bylo kolorowo i dynamicznie)

Opublikowano

Widze o obsadzie nie masz pojecia, wiec zaloz temat w odpowiednim dziale i ktos ci pomoze. Poza tym zorientuj sie jakie pysie ma hodowca "obok" ciebie. Ewentualnie wez pod uwage ze bedziesz musial zamawiac u kogos z dalszej czesci Polski. Tak jak ci mowilem przemysl troche ten zbiornik i majac bardziej konkretne pytania na pewno ci na nie odpowiemy. Co do obsady tak jak pisalem, zaloz temat w odpowiednim dziale.

Opublikowano

Nie wydaję mi się żeby w akwarium 150/50/50 4 x36 T8 było za jasno.

To jest już kwestia upodobań jedni wolą jasno inni półmrok.

Sprawdzałem u siebie różne ustawienia świetlówek od 2x39 T5 przez 4 x39 do 6x39 z oświetleniem środka, tyłu akwarium i nie wydaję mi zauważyłem u siebie zmiany zachowania rybek a patrze na nie przez 8 godzin.

Aktualnie mam 6x39 i jest Ok. A w akwarium 24 P.saulosi prezentują się świetnie.

A przy większej ilości świetlówek jest wiele możliwości ich ustawienia i doboru kolorów.