Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oj, byłbym ostrożny z takim stwierdzeniem. Hierarchia może ulec zmianie (czasami ryby koegzystują ze sobą przez jakiś czas, a w pewnym momencie to się zmienia i samiec beta "przejmuje władzę" w akwarium, albo ryby zaczynają się nagle wybijać nawzajem). Nie wiem jakie miałeś doświadczenia w tym zakresie, ale zarówno z moich obserwacji, jak również z relacji koleżeństwa z tego forum wynika, że sytuacja w akwarium potrafi się diamiatralnie zmienić. P. demasoni to bardzo specyficzne ryby i jak się zdecydujesz na ten gatunek to wiele rzeczy może Cię zaskoczyć ;-)

Jestem również przekonany, że w momencie zmiany otoczenia (wpuszczenie ryb do innego akwarium) hierarchia w stadzie zostanie zachwiana, co nie oznacza, że po pewnym czasie wszystko nie wróci do stanu sprzed "przeprowadzki"

pozdrawiam

Opublikowano
Osobiście nie ryzykowałbym wpuszczenia dorosłego stada demonów do 240l

To 300- 120x50x50. Ale pozamiatane, znalazłem stadko młodzieży i zdecydowałem się.

A jak potem wygląda wpuszczenie 2-3 osobników celem wymieszaniania genów? Nowicjusze są z góry skazani na lokalnego terminatora czy mogą pozamiatać i ustanowić nowe rządy?

Opublikowano
Jezeli membe deep samiec jest niebieski i podobny kolorystyczni do interruptusa to szacunek dla Ciebie

membe deep http://mbuna-maik.blogspot.com/2009/10/neue-bilder-von-pseudotropheus-sp-membe.html

Interruptus http://www.ciklid.org/artregister/artreg_visa_art.php?ID=748

Może trochę źle się wyraziłem, zdaje sobie w pełni sprawę pomiędzy różnicami w obu gatunkach;)

Obojętnie, który gatunek się doda to samiczki "rozjaśnią" akwarium.

Nie wiem też dlaczego samiec interruptusa miałby nagle spowodować, że akwarium będzie za niebieskie, a samiec membe deep już nie...:rolleyes:

Opublikowano
zdaje sobie w pełni sprawę pomiędzy różnicami w obu gatunkach

Juz sobie sam odpowiedziałeś

I myślę ze już powinieneś zakończyć ta polemikę na ten temat Bo w tym momencie staje sie to OT

A jak potem wygląda wpuszczenie 2-3 osobników celem wymieszaniania genów

Spokojnie sobie poradzisz będziesz wpuszczał w nocy Jeżeli samiec alfa będzie za bardzo ganiał to poprzestawiasz trochę skałki i powinno pomoc