Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie :D

Akwarystyka to moje amatorskie hobby od bardzo dawna :)

Niestety nie wychodzi mi wcale.

Do tej pory miałam kilka podejść z posiadaniem akwarium, obecnie mam 60 L działające i 112 L kupione z zamiarem hodowli Pseudotropheus saulosi.

Przeczytałam już wszystko co było na ten temat, ale i tak kilku rzeczy nie wiem.

Nie miałam nigdy zewnętrznego filtra-czy poradzę sobie z jego podłączeniem?

Czy filtr UNIMAX 250 będzie dobry- czy może lepiej zapolować na używany EHEIM 2026, cena porównywalna 300 zł.

Czy muszę mieć tło-chciałam postawić akwarium tak aby stało bokiem i było widoczne z dwóch stron.

Chcę mieć w akwarium jasny piach+3 bryły wapień filipiński i jedną roślinkę-czy to dobry pomysł?

Czy poradzę sobie z parametrami wody?

Możecie podać mi link do przykładowych testów?

Przepraszam za dużą ilość pytań, ale chcę aby tym razem moje akwarium było ok.

Dziękuję :P

Opublikowano

Witaj,

Z podłączeniem filtra zewnętrznego raczej problemów nie będziesz miała bo to dziecinnie proste.

Filtr zewnętrzny - może warto by pomyśleć nad chińczykiem - nigdy go nie miałem ale opinie ma bardzo pozytywne http://allegro.pl/listing.php/search?string=filtr+zewn%C4%99trzny+302&category=0&sg=1

Tło nie jest konieczne - to już tylko gust właściciela o tym decyduje

Wapień filipiński jest IMO pomysłem bardzo chybionym - pamiętaj że w akwa z biotopem Malawi glonów się nie ustrzeżesz - wyobraź sobie jak taki wapień wygląda ogloniony

Parametry - dasz radę

Link do testów:http://allegro.pl/listing.php/search?string=test&category=1528&sg=1

Pamiętaj że testy muszą być kropelkowe, a jakie dokładnie i do czego służą przeczytasz w FAQ.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witaj dorota-sz :)

Tak jak kolega @kunta napisał te filtry zbierają bardzo dobre opinie, a stosunek ceny do jakości w ich przypadku jest bardzo korzystny.

Jeśli chodzi o filtr Aquael UNIMAX 250, o którym napisałaś w pierwszym poście to ja akurat posiadam ten filtr i bardzo sobie go chwalę - bardzo cichy i bezawaryjny sprzęt, a jego bardzo dużą zaletą jest to, że ma pojemne kosze na wkłady.

Jeśli zaś chodzi o testy, to te Zooleka służące do oznaczania zawartości NO3 nie są dokładne (dużo ludzi zgłasza zastrzeżenia właśnie do tych konkretnych testów). Jeśli jesteś w stanie przeznaczyć trochę więcej pieniędzy na testy, to rozważ zakup testów kropelkowych firmy JBL - IMHO są dokładne, łatwiej się odczytuje na skali parametry wody, są bardziej wydajne, a poza tym ich zaletą jest to, że gdy Ci się skończą odczynniki możesz taniej zakupić same "uzupełniacze" bez konieczności ponownego płacenia za fiolki i skalę.

pozdrawiam

--

Dopiero teraz doczytałem, że docelowo planujesz założyć akwarium 112-litrowe, a jeśli tak to IMHO nie ma sensu nabywać filtra, który przy rozsądnej ilości ryb w akwarium jest w stanie z powodzeniem obsłużyć zbiornik o pojemności 450 litrów.

Jeśli zatem nie planujesz przejścia na większy zbiornik w najbliższym czasie (do czego każdy będzie Cię tu namawiał, bo wielu z forumowiczów uważa, że 112-tka nie nadaje się dla pysiów ;-) ), to żeby nie generować niepotrzebnych dodatkowych kosztów najrozsądniejszy wydaje się zakup używanego Eheima z serii Classic (np. model 2211) - np. na Allegro można znaleźć te filtry w bardzo przystępnych cenach.

Opublikowano

Ja uzywam hw-302 i chwale go sobie. Chodzi od prawie miesiaca bezawaryjnie. Leciutko go slychac. Ale zobaczymy czy sie to poprawi po przeczyszczeniu go dokladnym. Na samym poczatku byl bezszelestny.

Opublikowano

Wbrew pozorom Kolego @marcinkplock to te "chinole" są solidnie wykonane i znam osobiście kilka osób, które kupowały te filtry bo w danym momencie mieli ograniczone możliwości finansowe. Po zakupie oczy przecierali ze zdumienia, że za takie pieniądze można nabyć coś co sprawiało wrażenie tak solidnego i dopracowanego.

Żeby jednak nie było tak kolorowo największym problemem wydaje się natomiast ograniczona dostępność do części zamiennych w przypadku ewentualnych usterek. Ale z tego co się orientuję to kupując ten sprzęt u określonych handlowców sprzedających na Allegro, istnieje również możliwość nabywania u tych handlowców podzespołów do tych filtrów.

Nie ulega wątpliwości, że Eheim to marka utożsamiana z tzw. wyższą półką, ale z drugiej strony nie ma sensu przepłacać bo filtr ma działać i nieprzeciekać, a za zaoszczędzone pieniądze IMHO lepiej kupić ładne i "czyste" ryby z dobrego źródła :-)

Opublikowano

Nie mam nic do HW , sam pewnie bym go kupił ponieważ paru moich znajomych ma filtry tej marki. Są tanie i raczej solidne , ale Eheim to Eheim. U mojego znajomego służy już przeszło 5 lat bez awaryjnie , więc gdyby mnie było stać na taki filtr to nie rozglądał bym się nawet za innym.

Opublikowano

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

A jeśli Eheim to który-wiadomo w przyszłości pewnie będzie i większe akwarium :D

Czy 300 zł to dużo za ten filtr gdy jest używany?

Zależy mi na cichej pracy-mam małe dzieci, które śpią tam gdzie stoi akwarium :P