Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie :D

Akwarystyka to moje amatorskie hobby od bardzo dawna :)

Niestety nie wychodzi mi wcale.

Do tej pory miałam kilka podejść z posiadaniem akwarium, obecnie mam 60 L działające i 112 L kupione z zamiarem hodowli Pseudotropheus saulosi.

Przeczytałam już wszystko co było na ten temat, ale i tak kilku rzeczy nie wiem.

Nie miałam nigdy zewnętrznego filtra-czy poradzę sobie z jego podłączeniem?

Czy filtr UNIMAX 250 będzie dobry- czy może lepiej zapolować na używany EHEIM 2026, cena porównywalna 300 zł.

Czy muszę mieć tło-chciałam postawić akwarium tak aby stało bokiem i było widoczne z dwóch stron.

Chcę mieć w akwarium jasny piach+3 bryły wapień filipiński i jedną roślinkę-czy to dobry pomysł?

Czy poradzę sobie z parametrami wody?

Możecie podać mi link do przykładowych testów?

Przepraszam za dużą ilość pytań, ale chcę aby tym razem moje akwarium było ok.

Dziękuję :P

Opublikowano

Witaj,

Z podłączeniem filtra zewnętrznego raczej problemów nie będziesz miała bo to dziecinnie proste.

Filtr zewnętrzny - może warto by pomyśleć nad chińczykiem - nigdy go nie miałem ale opinie ma bardzo pozytywne http://allegro.pl/listing.php/search?string=filtr+zewn%C4%99trzny+302&category=0&sg=1

Tło nie jest konieczne - to już tylko gust właściciela o tym decyduje

Wapień filipiński jest IMO pomysłem bardzo chybionym - pamiętaj że w akwa z biotopem Malawi glonów się nie ustrzeżesz - wyobraź sobie jak taki wapień wygląda ogloniony

Parametry - dasz radę

Link do testów:http://allegro.pl/listing.php/search?string=test&category=1528&sg=1

Pamiętaj że testy muszą być kropelkowe, a jakie dokładnie i do czego służą przeczytasz w FAQ.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witaj dorota-sz :)

Tak jak kolega @kunta napisał te filtry zbierają bardzo dobre opinie, a stosunek ceny do jakości w ich przypadku jest bardzo korzystny.

Jeśli chodzi o filtr Aquael UNIMAX 250, o którym napisałaś w pierwszym poście to ja akurat posiadam ten filtr i bardzo sobie go chwalę - bardzo cichy i bezawaryjny sprzęt, a jego bardzo dużą zaletą jest to, że ma pojemne kosze na wkłady.

Jeśli zaś chodzi o testy, to te Zooleka służące do oznaczania zawartości NO3 nie są dokładne (dużo ludzi zgłasza zastrzeżenia właśnie do tych konkretnych testów). Jeśli jesteś w stanie przeznaczyć trochę więcej pieniędzy na testy, to rozważ zakup testów kropelkowych firmy JBL - IMHO są dokładne, łatwiej się odczytuje na skali parametry wody, są bardziej wydajne, a poza tym ich zaletą jest to, że gdy Ci się skończą odczynniki możesz taniej zakupić same "uzupełniacze" bez konieczności ponownego płacenia za fiolki i skalę.

pozdrawiam

--

Dopiero teraz doczytałem, że docelowo planujesz założyć akwarium 112-litrowe, a jeśli tak to IMHO nie ma sensu nabywać filtra, który przy rozsądnej ilości ryb w akwarium jest w stanie z powodzeniem obsłużyć zbiornik o pojemności 450 litrów.

Jeśli zatem nie planujesz przejścia na większy zbiornik w najbliższym czasie (do czego każdy będzie Cię tu namawiał, bo wielu z forumowiczów uważa, że 112-tka nie nadaje się dla pysiów ;-) ), to żeby nie generować niepotrzebnych dodatkowych kosztów najrozsądniejszy wydaje się zakup używanego Eheima z serii Classic (np. model 2211) - np. na Allegro można znaleźć te filtry w bardzo przystępnych cenach.

Opublikowano

Ja uzywam hw-302 i chwale go sobie. Chodzi od prawie miesiaca bezawaryjnie. Leciutko go slychac. Ale zobaczymy czy sie to poprawi po przeczyszczeniu go dokladnym. Na samym poczatku byl bezszelestny.

Opublikowano

Wbrew pozorom Kolego @marcinkplock to te "chinole" są solidnie wykonane i znam osobiście kilka osób, które kupowały te filtry bo w danym momencie mieli ograniczone możliwości finansowe. Po zakupie oczy przecierali ze zdumienia, że za takie pieniądze można nabyć coś co sprawiało wrażenie tak solidnego i dopracowanego.

Żeby jednak nie było tak kolorowo największym problemem wydaje się natomiast ograniczona dostępność do części zamiennych w przypadku ewentualnych usterek. Ale z tego co się orientuję to kupując ten sprzęt u określonych handlowców sprzedających na Allegro, istnieje również możliwość nabywania u tych handlowców podzespołów do tych filtrów.

Nie ulega wątpliwości, że Eheim to marka utożsamiana z tzw. wyższą półką, ale z drugiej strony nie ma sensu przepłacać bo filtr ma działać i nieprzeciekać, a za zaoszczędzone pieniądze IMHO lepiej kupić ładne i "czyste" ryby z dobrego źródła :-)

Opublikowano

Nie mam nic do HW , sam pewnie bym go kupił ponieważ paru moich znajomych ma filtry tej marki. Są tanie i raczej solidne , ale Eheim to Eheim. U mojego znajomego służy już przeszło 5 lat bez awaryjnie , więc gdyby mnie było stać na taki filtr to nie rozglądał bym się nawet za innym.

Opublikowano

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

A jeśli Eheim to który-wiadomo w przyszłości pewnie będzie i większe akwarium :D

Czy 300 zł to dużo za ten filtr gdy jest używany?

Zależy mi na cichej pracy-mam małe dzieci, które śpią tam gdzie stoi akwarium :P

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Zmiana koncepcji oświetlenie. Kupiłem dzisiaj też diody o temperaturze barwowej 8500k w ilości 24 szt.  Zamierzam je rozdzielić na 2 lampy, w każdej lampie będą 2 nitki po 6szt. Zobaczymy co z tego wyjdzie. We wtorek przyjadą diody, niezwłocznie biorę się za wymianę. O efekcie poinformuję w kolejnym wpisie. Jeżeli będę zadowolony z efektu, to chętnie zrobię tutorial, jak to podłączyć pod sterownik Romka. Już teraz mogę się podzielić informacją, że jest to dość proste do zbudowania, no może nie tak proste, jak moduły LED, ale i tak proste. Dla mnie też jest duży plus, że takie oświetlenie, dość mocno grzeję wodę. W chałupie trmp średnia 22.5, a w akwarium 24.5C .  Do budowy nie potrzeba, żadnych rezystorów, tylko drivery stałoprądowe . Po jednym na każdy kanał. No i oczywiście profil alu u mnie 160x300mm razy 2, bo 2 lampy.  
    • W pierwszej kolejności przełożyłbym falownik. Z tego co widzę jest teraz nad wlotem filtra skierowany wzdłuż tylnej ściany? Jeśli mnie oczy nie mylą. W takim ustawieniu tylko utrudnia zasysanie brudów. Ja bym do wstawił na lewą stronę i skierował w stronę filtra. Wg mnie słusznym ustawieniem byłoby skierowanie wylotu filtra tak aby woda odbijała się mniej więcej w połowie przedniej szyby. Tak odbita woda skierowałaby się w stronę lewego tylnego narożnika a tam dostałaby "kopa" od falownika który dopchałby ją do wlotu filtra. Na zdjęciach nie widać żeby obsada była jakaś liczna. Jeśli faktycznie tak jest to nie wiem czy w ogóle jest sens kupować drugi kubeł... Woda na zdjęciach też wygląda ładnie. Co dokładnie Ci w niej przeszkadza? Chodzi o wodę czy o odchody gdzieś na dnie?  Jeśli chodzi o media filtracyjne to ja stałem się jednak sceptykiem jeśli chodzi o ceramikę. Stawiam na gąbki i kształtki K1. 
    • To niebieskie oświetlenie jest tylko na środku jako wieczorne. Kupiłem moduły 6500k + do tego jeszcze 8500k. Zobaczymy co z tego będzie 
    • Jeśli już masz niebieskie podświetlenie, to dałbym wszystkie 6500K.
    • To może w takim razie spróbuję dać po 2 kabały na jedną lampę jeden kanał 6 diod 6.5 a drugi 9tyś k. Niebieski mam już realizowany na modułach LED 24v jako oświetlenie wieczorne tylko na środku. Niestety ale z power ledami jest ten problem, że bez zmiany napięcia każdy kanał musi mieć tą samą ilość diod. U mnie to jest po 6szt przy napięciu 24v i do tego pod każdy kanał driver 
    • W swoim akwarium miałem diody 6500k. Takie diody dają światło neutralne, najbardziej zbliżone do naturalnego. W takim świetle kolorystyka ryb też jest naturalna. Dla podkręcenia koloru niebieskiego i żółtego, pomarańczowego, czerwonego dodałem niebieskie i czerwone diody. Było ich mniej niż białych i miały tylko delikatnie podkreślić kolorystykę ryb nie zmieniając jej. Wiem, że funkcjonuje trend montowania zimnych diod powyżej 6500k, ale jak dla mnie kolorystyka ryb wygląda nienaturalnie, chociaż ryby niebieskie przy takim świetle wyglądają na pewno atrakcyjnie. Żółte i pomarańczowe czy czerwone niestety już nie. Polecam Ci te diody 6500K. Do tego dodaj te czerwone i niebieskie i powinieneś być zadowolony.
    • Cześć Jaras 👋 Nie wiem czy moja opinia będzie Ci przydatna ale właśnie robiłem u siebie dwie belki. Jak wiesz zdecydowałem się jednak na moduły LED. W każdym razie na jednej mam 9000K a na drugiej 6500K. Te 6500K są w mojej opinii dosyć żółte mimo wszystko w porównaniu do 9000K.
    • Cześć. Mam w swoim baniaku 230x70x65h 2 belki DIY po 30cm na power LED -  W każdej z belce siedzą 6x dioda power LED 3w 12000k oraz 6x dioda power LED 3w WFS. Pod to wszystko jest podpięty sterownik leddimerpro od Romka. Ostatnio zauważyłem, że diody 12k są już mocno wysłużone, na każdej z soczewek na środku jest czarna plama. Mam to tak ustawione, że diody zimne na 75% a WFS na 25 % Światło WFS w ogóle mi się nie podoba - jest żółte. Zastanawiam się nad zmianą wszystkich diod na temp. 6500k Co o tym sądzicie? Czy ktoś z Was ma może belkę na power LED opartych właśnie na diodach 6.5k? Co prawda nowe diody już zamówiłem, ale mam jeszcze okazję coś zmienić. Będę wdzięczny za podpowiedzi 
    • Dzięki za odpowiedź, akwarium nie jest świeże ma już ok. 5 lat a chodziło mi o to, że woda nie kryształ czyli tak jak piszesz nie jakaś super, ale jest ok. Tylko ryby urosły, przybyło ich bo się rozmnożyły i myślę, żeby coś poprawić. Dokupię  pewnie ten drugi filtr. Wnioskuję, że jak będą dwa filtry to wyloty ustawić nad zasysami? Ja mam teraz jeden filtr - zasys w prawym dolnym rogu, wylot w lewym górnym rogu ale z przodu - skierowany wzdłuż przedniej szyby a na tylną skierowany jest falownik i pracuje bez przerw. Wklejam zdjęcia, ale nie widać dokładnie bo odbija się światło od okna.  A i jeszcze jedno pytanie o media filtracyjne - do tej pory w kubełku mam to co było oryginalnie czyli na spodzie jakieś kamyczki a reszta gąbki, im więcej czytam tym mniej wiem czy coś w nim zmienić , różne teorie o przewadze ceramiki lub jej braku, czy coś wyjąć czy dołożyć? Gdy dołożę drugi kubełek to dać oryginalny czy pozmieniać i na co?
    • Cześć 👋 Miałem bardzo podobną sytuację jak Ty 🙂 w akwarium 450 litrów (150x50x60) miałem na początku JBL e1902 i falownik 5tys. litrów na godzinę. Gruzu mnóstwo. Woda nie była jakaś super i zdecydowałem się dołożyć drugi filtr. Wybrałem JBL e1502. Ustawiłem je w taki sposób że 1902 zasysał mi wodę z lewej strony z tyłu i wylot miał skierowany mniej więcej na połowę przedniej szyby a 1502 zasysał z prawej strony z tyłu a wylot miał skierowany wzdłuż tylnej szyby w lewo. Falownik włączałem raz, dwa razy dziennie na jakieś kilka minut żeby dmuchnął po skosie w dół wzdłuż przedniej szyby. Dzięki temu podnosił odchody które wyłapywały mi filtry. Nie włączałem go na stałe bo wtedy ryby zachowywały się jak pstrągi w potoku. Nie podobało mi się to. Jeśli jeszcze mowa o kryształowej wodzie to powiedz kiedy było "odpalone" Twoje akwarium?  Może wstaw też zdjęcie baniaka 🙂 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.