kamilpietrzak22 Posted April 21, 2007 #1 Posted April 21, 2007 Mam w sumie okolo 20 aulonacar w 240 l, raz w tygoniu podmieniem 40 % wody akwarium ma juz7 miiesiecy wiec jest dojrzale,wszystkie samice ktore mam az 10 nosza ikre lub mlode i otuszz z 2-3 dnie temu jak by nigdy nic jeden samiec aulonakary OB zaczol slabo jesc,teraz juz widze woogle nie je, kladzie sie w rogu na dnie, ma biale ciekie odchody-czy to jest blot????Ma tez przeblyski takie ze pogni inne samce lub samiczkea no i jakby te kolory ktore ma byly troche bladeczekam naa jakas pomoc czy leczyc jak na blota cczy sie wstrzymacc
czester_ Posted April 21, 2007 #2 Posted April 21, 2007 Spokojnie.. walczmy z przyczynami.. MOim zdaniem to nie żaden bloat tylko po pierwsze masz ZA DUZO ryb i samców w tym akwarium i poprostu aaulonki zaczynają walczyć o terytoria i to się tak będzie kończyło jak na wyżej zamieszczonym obrazku. Wydaje mi się że 3-4 samce powinna być góra. Po drugie dlaczego 40% wody? gdzie takiego czegoś wyczytałeś? Podmieniamy ok 20%. 40 to stanowczo za dużo i mogą występować zachwienia...
kamilpietrzak22 Posted April 22, 2007 Author #3 Posted April 22, 2007 Bardzo slaba diaknoza, domniemywanie a i samiec jest dominujacy i to on odgania i on sie tak zachowuje,ry nie wydaje mi sie zeby bylo az tak zaduzo juz kiedys lecyzlem tropheusy na blota i zaczynalo sie od tego samego a co do wody okolo 40 %
czester_ Posted April 22, 2007 #4 Posted April 22, 2007 przeciesz ja tej ryby nawet nie widze! Jeżeli prosisz o porade to Ci ja daje nie wiem dlaczego tak komentujesz moje rady. Pokaż zdjęcia poradzimy a tak to napierwszy rzut oka widzę przyczyny inne tego wszystkiego. Do końca nigdy nie jestesmy pewni czy to akurat dominat kiedy w małym akwarium jest ich duzo. Pozatym zmierz parametry wody i przedewszystkim skoncz z tak duzą podmianą! A samca możesz przenieść do drugiego akwarium zeby mógł się wykurować lub też by zacząć leczenie.
kamilpietrzak22 Posted April 22, 2007 Author #5 Posted April 22, 2007 Bardzo słaba diagnoza, domniemywanie a i samiec jest dominujący i to on odgania i on sie tak zachowuje,ryby- nie wydaje mi sie żeby było aż tak za duzo już kiedyś leczyłem tropheusy na blota i zaczynało sie od tego samego a co do wody około 40 % nieraz mniej nieraz wiecej!
bidzi Posted April 22, 2007 #6 Posted April 22, 2007 Kolega się zaciął??? Przecież padło pytanie i jest odpowiedź. Czy zdajesz sobie sprawę ile bakterii ulega zniszczeniu przy podmianie 40% wody? Tak dalej a na pewno się poprawi. Wymienia się około 10-15% w skrajnych przypadkach 20% ale nic więcej. proponował bym też myć filtry co tydzień i na pewno bedzie lepiej. Nie należy robić w ten sposób. I jeśli oczekujesz przybliżonej diagnozy to podeślij fotkę ryby i bedzie można coś bliżej powiedzeć na ten temat.
kamilpietrzak22 Posted April 22, 2007 Author #7 Posted April 22, 2007 docolowo ,,ten male akwarium,, to dla niektorych marzenie czuje sie urazony i przelicznik malawi wykazuje ze w takim akwarium moze byc do 20 rybek wiec chyba nie mam przerybienia-a teraz jestem w trakcje stawiania 575 l ale dzieki za pomoc ja przelecze ta rybe jednak bo cos jest nie tak!
bidzi Posted April 22, 2007 #8 Posted April 22, 2007 Gdzie wyczytałeś o tych przelicznikach? Hodując pysie nie jest tak istotny litraż jak długość zbiornika, co nie znaczy że litraż nie ma znaczenia. A co do obsady to zaufaj tutaj ludziom którzy na pysiach stracili zęby. Powodzenia z 575
czester_ Posted April 22, 2007 #9 Posted April 22, 2007 docolowo ,,ten male akwarium,, to dla niektorych marzenie Sad czuje sie urazony i przelicznik malawi wykazuje ze w takim akwarium moze byc do 20 rybek wiec chyba nie mam przerybienia-a teraz jestem w trakcje stawiania 575 l ale dzieki za pomoc ja przelecze ta rybe jednak bo cos jest nie tak! Wiesz co ja mam akurat 112l. Niestety stan w domu mi narazie nie pozwala na większe ale to nie znaczy, że nie czytam i się nie znam. Pewnie, że jest takie marzenie. Tylko zrozum że kalkulator a praktyka to dwie inne rzeczy... Co innego trzymać 4 samce yellowa, a co innego red reda czy aulonkar. KAżda ryba ma swój niepowtarzalny charakterek i czesem by zapobiec bójką daje się tych samców mniej niż podaje kalkulator. Zauważ, że kalkulator podaje liczbe ryb, a nie liczbe ryb z określonego gatunku!! Druga sprawa... nie rozumiem sensu pisana na forum w celu wyjaśniena sytuacji i poradzenie skoro ty tej porady nie chcesz otrzymac i robisz dalej wszystko źle po swojemu. Prosiłem Cię o zdjęcie i parametry wody a ty odpowiedziałeś mi poprostu fochem z półobrotu. To po jaką chol*** się pytasz i jeszcze tak głupio odpisujesz. Totalnie bez sensu. Chcesz to rób jak chcesz ja chciałem pomóc. Przepraszam, że się uniosłem ale drażni mnie bardzo takie coś.
bidzi Posted April 22, 2007 #10 Posted April 22, 2007 Tylko że jak się tutaj nie denerwować kiedy ktoś zwraca się z pytaniem i po jego otrzymaniu się wymądrza? Skoro wie lepiej. Jeśli zadawanie pytań sprawia Tobie trudności albo się z nimi nie zgadzasz. Po prostu nie pytaj . POczytaj "Black to Nature" przewodnik po świecie Pielęgnic z Malawi autorstwa Ad Koningsa. Tam jest jaki gatunek w jakim zbiorniku i w jakiej ilości.
Recommended Posts