Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla przykładu Saulosi Coral. Teoretycznie w odróżnieniu od Saulosi ™ powinien być koloru pomarańczowego, jednak niektóre samice pomimo tego są bardziej żółte niż pomarańczowe. Od czego to zależy? Czy kolor pomarańczowy zdobywają lub tracą z wiekiem? Czy aby utrzymać pomarańczowy kolor trzeba je napychać karotenoidami? Czy poprostu w zależności od genów ryba się rodzi taka lub taka. Czy słusznym jest chcąć wyeliminować kolor żółty selekcjonowanie rybek. Wreszcie najważniejsze pytanie czy w tym wypadku kolor to cecha wrodzona czy nabyta.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Opublikowano

W przypadku ryb hodowlanych jest to przewaznie cecha nabyta , choc mozna ja lekko podrasowac odpowiednim zywieniem.

U mnie saulosi nabraly kolorow po artremii.

Opublikowano
W przypadku ryb hodowlanych jest to przewaznie cecha nabyta , choc mozna ja lekko podrasowac odpowiednim zywieniem.

U mnie saulosi nabraly kolorow po artremii.

masz na myśli wrodzona?

Opublikowano

Raczej chodzi o gorsze "jakościowo" okazy będące albo efektem jakiejśtam krzyżówki po drodze ale chowu wsobnego i ograniczonej puli genów.

Opublikowano

Saulosi wersja Coral w ogóle jest wersją występującą w jeziorze , czy jest to "wynalazek laboratoryjny"? w ofercie ryb z odłowu nie spotkałem się z Coral.

Opublikowano

Ja też się nad tym mocno zastanawiałem i gdzieś na forum jest wątek o tej właśnie rybie.

Cały czas święcie przekonany byłem że jest to twór ludzki ale podobno okazało się że występuje w jeziorze (Taiwan Reef, north-east of Chisumulu Island).

Niestety nie mam najnowszego Habitatu i nie mam jak sprawdzić - może ktoś ma i by sprawdził??

Opublikowano

A co do ubarwienia u mnie głównie chodzi o dominowanie, ryba która czuje się pewnie w zbiorniku jest pięknie wybarwiona. Skąd to wiem... bo w wyniku walk ( zbiorniki mają ponad 5 lat ) czasem główny bohater ginie i ... dalej wiadomo.