Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No fakt istnieją jeszcze dwie odmiany Msobo heteropictus-Lundo i Thumbi Point.W powyższym poście chodziło mi o samą odmianę Msobo,które mogą być mylnie przez sprzedawców przedstawiane jako Msobo Magunga.

Opublikowano

Mam dostęp do mojej wymarzonej obsady jednak okazuje się, że Callainos jest w wersji perłowej co mi pokrzyżowało plany, gdyż jedynym naprawdę niebieskim osobnikiem będzie samiec Msobo Magunga. Wersja kobaltowa "bright" bardziej mi odpowiada, ale u tego hodowcy nie jest dostępna. Wiem, że hodowca jest dość pewny ma dobre opinie również tutaj na forum i bywa w moim mieście, ale ja chciałem mieć niebieski w zbiorniku, a perłowe Callainos są poprostu perłowe chyba, że zdjęcia w internecie przedstawiają jedynie samce. Planowana obsada Callainos, Msobo Magunga, Yellow czy coś niebieskiego do tych gatunków można jeszcze dołożyć i trzymać 4 samce w 150cm akwarium, a może lepiej spróbować 2-3 samce Msobo Magunga? Co byście mi radzili?

Jakie jest prawdopodobieństwo krzyżowania się Socolofi i Callainos?

Opublikowano
Jakie jest prawdopodobieństwo krzyżowania się Socolofi i Callainos
Prawdopodobieństwo niewielkie (jak będzie odpowiedni układ haremowy), jednak pamiętaj że dla callainos'a wszystko co niebieskie to wróg, IMHO odradzam.
Opublikowano
Mam dostęp do mojej wymarzonej obsady jednak okazuje się, że Callainos jest w wersji perłowej co mi pokrzyżowało plany, gdyż jedynym naprawdę niebieskim osobnikiem będzie samiec Msobo Magunga. Wersja kobaltowa "bright" bardziej mi odpowiada, ale u tego hodowcy nie jest dostępna. Jakie jest prawdopodobieństwo krzyżowania się Socolofi i Callainos?

A nie lepiej wpuścić teraz 2 gatunki i poczekać na "kobalty", aż będą dostępne w takim wariancie kolorystycznym jaki zaplanowałeś kupić ?

Jeśli zaś chodzi o kolor samca Msobo te ryby z reguły są granatowe z opalizującymi niebieskimi akcentami.

Opublikowano

Ja tam nie chcę wprowadzać do tej wymarzonej obsady zamieszania, ale fajnie byłoby mieć jakiś gatunek w pionowe pasy.

Może zamiast socolofi jakaś cynotilapia? (np: afra red top Likoma, afra Cobue).

Socolofi i tak nie pasowałby dietą do Yellow.

Opublikowano

Saulosi Coral

Metriaclima Callainos

Labidochromis Caeruleus

Czy lepiej dać 3 samce Saulosi i po jednym z pozostałych gatunków mając łącznie 5 samców w 375l czy lepiej dac czwarty nieduży gatunek i zostac przy 4 samcach?