Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam mam takie pytanko karmie tylko raz dziennie płatki i spirulina oraz raz na dwa trzy dni mrożonki. Mam takie pytanko ostatnio karmiłem także granulkami i zauważyłem że ryby dostały jakby podbrzusze takie duże, zmieniłem na płatki i jest poprawa. Mam jeszcze takie pytanko część z ryb ostatnio u dołu za płetwami bocznymi tak jakby schudła nie wiem z czego to wynika czy to normalne proszę o jakieś rady może nie dojadają ?

Posted

Podaj jakich pokarmow uzywasz. Jaki ten granulat. Jakiej firmy. Czy namaczasz przed podaniem rybom?

IMO raz dziennie to zdecydowanie za malo. Kilka razy dziennie w ilosci aby pokarm znikl w ciagu dwoch, trzech minut.

• Dziękuję 1
Posted

Granulat namaczaj, bo później pęcznieje rybom w przewodzie pokarmowym, co nie jest raczej przyjemne i dobre.

Pokarmy różnicuj i podawaj nawet 5 razy dziennie w minimalnych porcjach ; za każdym razem inny , tzn kup 5 róznych puszek i bedzie dobrze :) . Firmy to naturefood, osi, JBL, tropical na końcu listy. Mrożonki raz w tygodniu.

Posted

Ja mam inne zdanie. Moje rybcie nie wszystkie radza sohie z granulatem naturefood wiec ja namaczam. Wygodniej im go zjesc. No ale to moj indywidualny przypadek. ;-)

Posted
Ja mam inne zdanie. Moje rybcie nie wszystkie radza sohie z granulatem naturefood wiec ja namaczam. Wygodniej im go zjesc. No ale to moj indywidualny przypadek. ;-)
Skoro ryby nie radzą sobie z pobieraniem danej granulacji pokarmu, to może warto podawać dany pokarm o mniejszej granulacji? Warto poczytać na stronach producentów w/w pokarmów dlaczego nie powinno się ich namaczać, warto.
Posted

Nie chodzi o wielkosc granulacji. Slabo im idzie lykanie twardego granulatu. Dlategp naturefood kilka minut mocze. Tylko o to chodzi. ;-) ale to tak jak mowie moj dziwny przypadek u kilku ryb