Skocz do zawartości

Zakładanie pierwszego Malawi krok po kroku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w 100% moge polecić preparat do obniżania ph i kh z tetry "tetra ph,KH minus" Usuwa nawet bardzo 'twardy' osad,trzeba używać go w ręawicach ochronnych bo jest bardzo silny ale usuwa w 100%

Opublikowano

Dzisiaj oddałem ryby które były w akwarium i w zamian moglem coś sobie wziąć ;-) Akurat wpadł mi w oko PH minus JBL'a ;-)

Octem to ja szorowałem przez 1h jedną ściankę i ręce mi potem odpadały.

Zobaczymy jutro jak wrócę z pracy czy ten środek da radę na ten osad.

Opublikowano

A ja octem bz wiekszego wysilku wyczyscilem akwarium ktore bylo prawie cale w osadzie. Nie wiem jak poprzedni uzytkownik do tego doprowadzil. Wg mnie ocet to swietne remedium na ten problem. Lejesz ocet na gabke do mycia naczyc i lecisz szorstka strona.

Opublikowano

Uff! Właśnie skończyłem czyścić osad z akwa.

Polecam ten preparat PH Minus JBL'a (lub Terty który polecił matejk)

Dodatkowo moczą się w wodzie z kwaskiem cytrynowym końcówki od kubełka, które siedzą w akwarium bo zaśniedziały były bardzo :(

Jutro jak czas pozwoli to wyspawam podstawę pod akwa i możliwe że będę jutro zalewał baniaczek :-)

Opublikowano
Nie silikonu nie niszczy...

Potwierdzam.

Dzisiaj w wolnej chwili w pracy zakupiłem arkusz styropianu pod kamienie w akwa ale był dostępny tylko o grubości 2cm...

Pytanie - czy mam go dociąć tak żeby wyłożyć nim całe podłoże czy wystarczy podocinać tak aby był tylko pod kamieniami?