Jump to content

Recommended Posts

Posted

Moja obena osada to Hongi sweden 5szt. Acei - 5szt.(oba gatunki to jeszcze maluchy) Elongatus mphanga 1 dorosły samiec ze starej obsady i 5 świeżo zakupionych maluchów oraz 5 wybarwiających się membe deep. O problemie z membe już pisałem, nie jestem pewien ich "oryginalności". Odłowiłem je i pływają w osobnym baniaczku dopóki nie będę na 100% pewien, że są to membe. Jeśli nie, kupię nowe stadko. Docelowo z każdego z tych gatunków chcę dojść do 5 osobników, samiec + 4 samiczki, czyli razem 20 rybek. I teraz pytanie. Czy mógłbym jeszcze dokupić 3szt. red redów OB? Tak dla uzupełnienia. Ogólnie byłyby 23 rybki w 450l. Tylko, no właśnie - Metriaclima membe i Metriaclima red red. Czy mogą się krzyżować?

Posted

Jak 3 sztuki? Sam piszesz o układach 1+4, a tu nagle 3 red redy:rolleyes:

5 gatunków w 150cm długości to za dużo, masz już akwarium i pewnie sam to widzisz, tylko chęć posiadania innych gatunków szepce Ci do ucha dziwne pomysły:D

Posted

Esterki są duże, więc pomyślałem o mniejszym układzie 1+2, ale chyba masz rację z tymi szeptami. :) Większość rybek jest jeszcze mała, ale wydaje mi się, że 20 rybek w 150cm. to taka rozsądna liczba. Gdybym dorzucił 3 Esterki może jeszcze tłoku by nie było, ale pewnie zachowania byłyby mniej widoczne. Tak się właśnie z tym problemem przespałem i dzisiaj widzę to inaczej.

Posted

Ja to bym widział jeszcze inaczej.

Gatunki, które chciałbyś mieć to idealny zestaw na 2 baniaki.

W 450L acei, hongi i red redy.

W jakimś mniejszym np. (120x40x40cm) membe i elongatus:D

Posted
Ja to bym widział jeszcze inaczej.

Gatunki, które chciałbyś mieć to idealny zestaw na 2 baniaki.

W 450L acei, hongi i red redy.

W jakimś mniejszym np. (120x40x40cm) membe i elongatus:D

Powiedz to mojej żonie :) ale pomysł przedni.

Posted

Uwierz, że nie jesteś jedyny z takim problemem:rolleyes:

Co do ilości zakupionych przez Ciebie ryb, musisz być strasznym optymistą sądząc, że z 5 maleństw wyrośnie Ci 1+4:D

Ja kupowałem po 10-12 sztuk.

Posted
Powiedz to mojej żonie :) ale pomysł przedni.

uwież mi że ja miałem bardzo trudną batalię z żoną ale się udało i teraz stoją i cieszą moje oko dwa baniaczki :)

Posted

Tu nie o optymizm chodzi,a o fundusze raczej. Spory koszt, bo z hodowli kupowałem. Po prostu po jakimś czasie będę dokupował rybki i tak jakoś dojdę do celu :)

devil102 - może się pokuszę :) ale podejrzewam, że byłaby to batalia nie z tej ziemi. Nijak ona nie rozumie co ja w tych dziwnych rybkach widzę.