Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jak powinny wygladać samiczki membe deep? Pół roku temu kupiłem 10szt. membe. Samiec się wybarwia i wydaje się, że wszystko jest prawidłowo, ale mam dwie pomarańczowe samiczki i 5 samiczek jest koloru pomiedzy pomarańczowo - żółtym, bliżej pomarańczowego i mają leciutkie odcienie czarnych pasów. Te pomarańczowe tych zarysów pasównie mają. W dodatku wygląda na to, że ta mniej pomarańczowa nosi ikrę w pysku.

Posted

No tak, 2 żółtawe już odpadają, są bardziej wydłużone i mają leciutki zarys ciemnych pasów. Pozostałe samiczki mają takie niebieskawe przebarwienia jak ta na zdjęciu, ale jedna z nich jest o wiele bardziej pomarańczowa.

Ważną wskazówką są te niebieskawe przebarwienia. Dzięki za foto, tak dobrego nigdzie nie mogłem znaleźć.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Ah, dobór obsady  Temat rzeka  Niektórzy mają go już dosyć, ale ja strasznie lubię te rozmyślania  Gabaryty zbiornika dają ciekawe możliwości  Jeśli chodzi o non-mbunę to nie zgodzę się z opinią, którą przytoczyłeś. Każdy gatunek wymaga odpowiedniej pielęgnacji zarówno pod kątem parametrów wody czy odpowiedniego żywienia. Jeśli natomiast wybór padł jednak na Mbunę to niech będzie Mbuna  Jeśli chodzi o kontrolę narybku przez Mbunę, to niestety ale Cię rozczaruję. Po jakimś czasie temat jest nie do opanowania w żaden inny sposób niż odławianie nadmiaru młodziaków. Chyba, że zrezygnujesz z jakiegoś mocnego gruzowiska. Ja jestem na etapie doboru obsady do swojego baniaka ale w wersji raczej drapieżnej. Mimo to na początku miała być mbuna. Ja planowałem u siebie dorodne stadko Chindongo Demasoni, Labeotropheus Fuelleborni, Metriaclima Fainzilberi Masion Reef lub Luwino Reef oraz Pseudotropheus Johani lub Interruptus. Wersja z innym podejściem dietetycznym jaką brałem pod uwagę to Melanochromis Chipokae, Labidochromis Caeruleus, Cynotilapia afra oraz Pseudotropheus Crabro  Wiele osób odradza Ch. Demasoni jako, że mają opinię małych diablików ale wg mnie są piękne i na pewno kiedyś spróbuję ich hodowli. Może coś Cię zainspiruję  
    • Cześć. Z góry napiszę, że miało być większe, ale okazuje się, że nie zmieściłby się planowany narożnik w salonie. Generalnie w zbiorniku chciałbym mieć (raczej) mbunę, podobno non-mbuna jest dużo cięższa pod względem utrzymania, zawachanie parametrów wody i już mogą być problemy. Z ryb które do tej pory przeglądałem urzekły mnie Melanochromisy Cyaneorhabdos, i w sumie nie byłem w stanie wybrać do nich nic oprócz Cynotilapi Zebroides* (Jalo Reef, lub innej), lub Afry. Myślałem nad chociaż jednym gatunkiem drapieżnika, ale podobno mbuna może sobie poradzić z problemem dużej ilości narybka sama. Z góry dzięki za pomoc .  Ps. Zbiornika jeszcze nie mam. Tapatalkowane.    
    • @Bastian gdzie takiego samca Venustusa dorwałeś?  
    • Bo jak najdzie ochota to pies i kota wyłomota   malawi5 (online-video-cutter.com).mov        
    • Dziękuje Temat obgadany przez tel
    • Hej @Vrzechu, gąbka niebieska ma moim zdaniem lepsze właściwości obserwowania stopnia zabrudzenia, i tyle. 😉 Czasami jest przecież tak, że sprzedawca pisze, że nie ma koloru niebieskiego, a jest czarny lub na odwrót. Na chłopski rozum nie ma to znaczenia, ale może się mylę. 🤔
    • Cześć wszystkim ✋ Natknąłem się już parę razy na opinię, że gąbka filtracyjna do akwarium powinna być niebieska bo ma niby lepsze właściwości filtrujące niż gąbka czarna. Wydają mi się te opinie bez sensu biorąc pod uwagę, że jak kupuję gąbkę powiedzmy PPI 30 czy to niebieską czy czarną to za filtrację odpowiada właśnie jej gradacja. Wolę się jednak upewnić czy tylko mi te opinie wydają się nielogiczne czy faktycznie lepiej kupić gąbkę niebieską. 
    • Witam,  Niestety chyba jedna z moich 10 Saulosi ma Bloat (reszta rybek zachowuje się normalnie).  Zamówiłem leki ale cały czas czekam na dostawę.  Rybka już spuchła i leży na boku (czasem pływa jak ją któraś ryba zaczepi) ... czy powinienem ja wyciągnąć z akwarium? (Jutro kurier przywiezie leki). Nie wiem czy nie jest już za późno. 
    • Dzięki, ale do dawnej formy już raczej nie wrócę. W piątek byłem prywatnie na badaniach na alergeny, i za miesiąc mają być wyniki. To się okażę co z otoczenia mnie uczula. 
    • No i świetnie, oby każdy akwarysta miał takie wsparcie najbliższych. 😂 Jeśli ktoś z rodziny ma długie ręce, to nawet nie myśl o wysokości zbiornika 60 cm, tylko od razu 70. 😀
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.