Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do was pytanko na temat gąbki. Wiem, że temat był wałkowany, ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi jaka gąbka jest najlepsza. Posiadam zbiornik 100x40x40 i doradzono mi (tutaj na forum) abym zakupił Aquael Circulator 1500L żeby mieć czyściutko w zbiorniku. Tak też zrobiłem, lecz najważniejsza sprawa. Jaka gąbka. Nie chodzi mi o firmę, lecz o to, czy ta gąbka ma być z maleńkimi oczkami, czy te oczka mają być większe, czy całkiem wielkie. Częstość czyszczenia gąbki to drugorzędna sprawa. Najważniejsze dla mnie aby "gówno" (bez względu na gabaryty) nie pływało ani nie leżało. Proszę powiedzcie jaką gąbkę kupić oraz w jakim kształcie ( o ile kształt ma znaczenie). Zadałem konkretne pytanie i mam nadzieję, że odpowiedzi też będą konkretne ( o ile da się jednoznacznie i konkretnie odpowiedzieć) Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Opublikowano

Mam u siebie w 160L Aquael Circulator 1000, na koszyk mam założoną gąbkę od filtra Aquael FAN 2, delikatnie nacinałem otwór w gąbce nie chciała wejść (może za słabo dopieściłem:D ). "Gówno" zbiera dobrze a z racji wielkości oczek, dobrze się trzyma w gąbce i przy wyjmowaniu do czyszczenia tak bardzo nie syfi. Myślę jednak nad zakupem większej (pyski rosną :) ).

Opublikowano

Taką zapodaj i po problemie

http://allegro.pl/gabka-filtracyjna-okragla-12x7-cm-uniwersalna-i2515157837.html ważne by była gęsta. Nie kupuj do swego zbiornika o gąbki kształcie kwadratu bo pół akwarium Ci zajmie. Byś kupek nie miał przy przedniej szybie ważne jest też odpowiednie ustawienie kamieni i wylotów z filtrów. Poczytaj na forum. A i tak bedziesz zapewne musiał uczynić to metoda prób i błędów w swym baniaczku.;) GL