Skocz do zawartości

Cichlidenstadl.de relacja z odwiedzin i zakupów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jako, że tegoroczne wakacje spędziłem na zwiedzaniu Bawarii nie omieszkałem odwiedzić hodowli www.cichliden-stadl.de, znanej zapewne większości Malawimaniaków, firma mieści się w niewielkiej miejscowości Buhl im Ries niedaleko Monachium, na miejscu kilkaset akwariów z Pielęgnicami z Malawi Tanganiki ale również ryby z innych biotopów, a także popularne aktualnie bezkręgowce (krewetki, slimaki), oczywiście także technika, wyposażenie zbiorników i pokarmy, co najważniejsze jednak do wyboru mamy kilkaset pozycji z listy Malawi Tank raised oraz Malawi Wild collected, ja w sumie jechalem po ryby z Tanganiki Haplotaxodon microlepis, ale jednak nie zdecydowałem się na nie i wziąłem za sobą do domu: Dimidiochromis strigatus, Mylochromis anaphyrmus, Eclectochromis labrosus Thick lip Mbenji oraz Stigmatochromis woodi, wszystkie w układach 1+2, dodatkowo bardzo miła obsługa, świetny kontakt mail'owy- niezwłoczna odpowiedź na zapytanie z pełną, aktualną ofertą, w załącznikach zdjęcia kilku ryb stamtąd:

th_IMG_6106.jpgth_IMG_6108.jpgth_IMG_6104.jpgth_IMG_6097.jpg

i jeszcze jedno zdjęcie z zeszłorocznych odwiedzin, wtedy jednak przejeżdżałem tamtędy motocyklem i nie miałem możliwości zabrania ze sobą zakupów

th_IMG_4356.jpg

no i najlepsze, na miejsce mam tam okolo 780 km. co nawet przy w miarę przepisowej jeździe przez Czechy daje najwyżej siedem godzin jazdy w jedną stronę :-)

Opublikowano

Poezja...

Widzę, że na fotkach jest B.lepturus którego będę miał u siebie :D

W planach jest właśnie wycieczka do tej hodowli...

Musisz mieć spory baniak na te gatunki co zakupiłeś?

Opublikowano

co do wielkości mojego akwarium, to już Ci o nim pisałem w Twoim temacie, moje nowe ryby aktualnie zamieszkały w mniejszym zbiorniku, około 1100 l. bo to są jeszcze prawdziwe maluchy tak pomiędzy 5-8 cm. i w dużym akwarium szybko padłyby ofiarami moich już dosyć podrośniętych B. lepturus (niestety najprawdopodobniej w układzie 4+2, albo, co gorsza 5+1- właśnie się przyjrzałem i coś mi to tak wygląda) oraz N. venustus, załączam jeszcze kolejne zdjęcia z zeszłorocznej wizyty:

th_IMG_4328.jpgth_IMG_4338.jpgth_IMG_4365.jpgth_IMG_4364.jpgth_IMG_4332.jpgth_IMG_4362.jpgth_IMG_4327.jpgth_IMG_4360.jpg

Opublikowano

właśnie cyknąłem jedno w miarę udane zdjęcie, sory za brudną szybę i za jakość, ale nie miałem kiedy wyczyścić szyb przed wyjazdem (no dobra, wtedy jeszcze były w miarę czyste i mi się nie chciało) a teraz nie chcę niepokoić ryb zaraz po ich wpuszczeniu:

th_IMG_6115.jpg

D. strigatus, a w prawym górnym rogu E. labrosus thick lip Mbenji