Jump to content

Recommended Posts

Posted

No tak, ale jak hodowca na własnej stronie pisze VERY RARE, zamiast bardzo rzadki, to do końca nie wiadomo o co chodzi. Jakkolwiek łacińso - angielska nazwa by śmiesznie nie brzmiała. Poza tym RARE, znaczy również: "szlachetny", a tu już można pomyśleć, że to część nazwy. No, ale wracając do tematu: czy Hongi są naprawdę tak skrajnie agresywne?

Posted

RARE albo VERY RARE w karcie katalogowej szanujących się "źródeł-importowo-hodowlanych" oznacza ni mniej ni więcej niż rzadki i tego zwykło się nie tłumaczyć... bo samo rare ma więcej znaczeń, ot choćby "surowy" w przypadku steka :D

co do agresywności hongi, to choć nie miałem osobiście, to spotkałem się z opiniami potwierdzającymi to co się o nich piszę w necie i nie tylko - małe lecz bitewne ;)

... tylko znów znaczeń słowa agresywne w tym kontekście będzie tyle samo co tłumaczeń słowa rare na polski...

bo czy agresywne to już zbyt agresywne do Twojego baniaka?

czy agresywne to znaczy zabijające się? albo zabijające innych?

czy agresywne znaczy zbyt agresywne dla nerwów akwarysty, odbiorcy wrażeń?

czy wreszcie agresywne oznaczać będzie uchwycenie gatunku w jakiejś wyimaginowanej skali porównawczej?

innymi słowy, się nie przekonasz jeśli nie spróbujesz, a nie spróbujesz jeśli nie zachowasz minimum takich warunków o jakich mówią Ci którzy te ryby mieli dłużej...

cały ten wątek jest raczej bezprzedmiotowy jak powyższy mój post... masz gdzie je trzymać, trzymaj i oceń...

Posted

Podłaczę się, zmieniłem obsadę na nową czy taka obsada jest poprawna?

Labidochromis sp. hongi, Pseudotropheus demasoni, Labeotropheus trewavasae

2+4 dorosłe, 10 (nie wiem jaki układ), 7 (nie wiem jaki układ).

Posted
zmieniłem obsadę na nową czy taka obsada jest poprawna?

Labidochromis sp. hongi, Pseudotropheus demasoni, Labeotropheus trewavasae

Tak, jak najbardziej poprawna.Wszystkie gatunki to roślinożercy.