Skocz do zawartości

Zakladanie akwarium - dywagacje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akurat ten wątek przeczytałem wcześniej, ale mało jest konkretnych porównań LEDy - Świetlówki. Teraz zajmuje się tym tematem, bo oświetlenie związane jest z pokrywą.

A co Wy na to by zbiornik zrobić 120 na 40 na 40 (wydłużyłem kosztem głębokości miało być: 100 na 50 na 40). Idzie zrobić kawałek ,,fajnej wody" w 40 cm ? (nie mówie o wysokości).

Opublikowano

Jedyne świetlówki jakie mogę polecić to PowerGlo i AquaGlo, polecam je dlatego bo tylko z takimi mam do czynienia, moim zdaniem świetnie podkreślają barwę ryb. Masz stronkę do porównania różnych świetlówek: http://saurama.aqua-web.org/

Jeżeli chodzi o wymiar dna akwarium to moim zdaniem lepsze będzie 120x40 a jeszcze lepsze by było 120x50;)

Opublikowano

a ja i tak uważam że jak nie masz telewizora, który w większości mieszkań ma prawie 150cm, to takie powinieneś stawiać malawi ;)

ot np 150x50x45 - spokojnie z ósemeczki szyby, jeśli chcesz pokrywę to wzmocnień nie będzie widać, ale i bez wzmocnień taka szyba wytrzyma tą wysokość... moim zdaniem o wiele leoszy wymiar niż klasyczne wysokie 240l np wromaka ;)

ponad to kosztowo Cie nie wykończy, a będziesz miał daleko szersze pole do popisu niż dwugatunkowe, jednoharemowe, oklepane zestawy spośród max 5-6 gatunków... co będzie bardziej przyszłościowe, a mówi to osoba która przerobiła 4 rozmiary baniaków nim doszła do obecnego - co było kompletnym absurdem finansowym - lepiej dołożyć niż kupować 3x ;)

saulosi i yellow dorosną w tym o czym piszesz i zacznie być ciasno i nudno, a każda zmiana to nowe szkło :P

czy z opti czy nie... to kwestia kieszeni... jak nie masz na całe z opti zamów tylko przednią opti... i tak przecież myślisz o tle strukturalnym

czy baniak zamknięty czy otwarty to kwestia gustu i/lub kieszeni... bo jeśli chodzi o ciszę to nie ma to znaczenia... jak kupisz lampę hagen aqua glo do otwartego, to jej koszt równa się pokrywie, więc żadna różnica w cenie... jak zdecydujesz się na ledy to koszt początkowy będzie ogromny w porównaniu, za to koszt np 2x70HQI będzie nieco większy w utrzymaniu ostatecznie... ale o tym wiele razy już było...

do takiego malego zbiornika nie ładowałbym się z tłem strukturalnym tylko tylną szybę okleił jakąś folią a aranżację ułożył w akwa z prawdziwych kamieni - wygląda o wiele lepiej, szczególnie dla estety ;)

pomijając że nie zabiera rybom miejsca ;)

mało kto z doświadczonych akwarystów używa do malawi białego kwarcowego piachu, ale dlaczego, tego Ci nie powiem - założysz to zobaczysz po pewnym czasie :P

zwykły budowlany, plażowy, castoramowy ;)

i na koniec - każde skały zmieniają się pod wpływem glonów i tu walka akwarysty skazana jest na porażkę - dlatego odradzam białe skały, jesli nadzieją Twoją będzie utrzymać ich kolor ;)

poza tym powodzenia w czytaniu postów i zakładaniu zbiornika, bo żeby nabrał charakteru potrzeba wielu godzin zmagań ;)

Opublikowano

Dziękuję za porady makok!

Boje się większego zbiornika, ponieważ dość często zmieniam miejsce zamieszkania tzn co kilka lat (czasem 3 czasem 5) wydaje mi się, że 120 cm to i tak spore akwa do przeprwadzek i min dlatego się boje na większe. Maksymalnie jakie w tej chwili moglbym wstawić to 150 i drzwi by juz o nie mogly się obijac ;-)

Dlatego chyba zostane przy 120. (we wlasnym domu wmontwoalbym w sciane salonu ;-) i mialoby by ze 300 cm :-)

Tymczasem zbadalem wodę z kranu kropelkowymi JBL. Wiem, że temat o wodzie jest oddzielny, ale skoro wszystko się tyczy tego konkretnego akwa, ktore bedzie to napisze tutaj:

pH - 7,2

NO2 - <0,01 (nie wykryto)

NO3 - około 3 mg/l

NH4 - <0,05 (nie wykryto)

Fe - 0,05

GH - 10 stop. d (niemieckich) - tu może być błąd przy pomiarze 1 lub 2 w dół (moge ponowić, jeśli to istotne)

KH - 6 stop. d

PO4 - nie wykryto

Myślę, że śmiało mogę zakładać akwa :-) Jeśli czyjeś wprawne oko widzi coś dziwnego to poproszę o zwrócenie uwagi.

Wracam do czytania o LEDach bo mam zaległości :-) od wczoraj

--

Jesli chodzi o tlo to raczej dam czarne naklejone by było więcej miejsca i prawdziwe kamienie czarne :-)

Ciągle nie wiem jakie dno. Chciałbym jasne, ale stwierdzenie w stylu: założysz to zrozumiesz jakie dajemy dno - troszke mnie zaniepokoiło.

Z białym coś nie tak?

--

PS: A jeśli chodzi o przeprowadzki z akwa to podejrzewam, że to mały dramat jest. Akwa trzeba całe opróżnić co by się nie złamało w trakcie niesienia (waga piachu i samego akwa) ryby wyłowić gdzieś je zbunkrować postawić na nowo akwa by dojrzało... Czy ktoś ma jakieś dobre patenty na szybką zmianę miejsca?

Opublikowano
Z białym coś nie tak?

Na biały będzie widać każde zanieczyszczenie, gówienko. Na takim budowlanym/kreislu tak bardzo nie beda widoczne i bedzie to naturalniej. Biały piasek bedzie biały na początku.

Opublikowano

Hehe. Mial byc bialy piasek biale kamienie ciemne tlo. Pozniej ciemne tlo czarne kamienie biale dno

Teraz chyba wszytko bedie ciemne aby ryby sie eksponowaly. Choc nigdy nie widzialem na zywo ciemnych kompozycji. Czy nie bedzie ponuro?

A woda rozumiem ze jest znosna.