Skocz do zawartości

Zakladanie akwarium - dywagacje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak - sam robiłem.

Może nie jest jakaś "niewiarygodnie piękna", ale jak dla mnie jest bardzo funkcjonalna. No i w swojej profilowanej 112l też sam zrobiłem :-)

Opublikowano

3 x 10w w akwarium o wymiarach 120x50x50 - oczywiście barwy zimnej. A do tego jeszscze 2x80cm pasek led RGB - służący także jako oświetlenie przejściowe :-)

Opublikowano

Oświetlenie ledowe o barwie 6500-7000K:rolleyes:

Radziłbym przed zakupem zobaczyć tak oświetlone akwarium, bo możesz żałować zakupu.

Nie widziałem takiego oświetlenia na żywo, ale pewnie nie ma startu do dobrej świetlówki akwarystycznej ~10000K.

Opublikowano
Oświetlenie ledowe o barwie 6500-7000K:rolleyes:

Radziłbym przed zakupem zobaczyć tak oświetlone akwarium, bo możesz żałować zakupu.

Nie widziałem takiego oświetlenia na żywo, ale pewnie nie ma startu do dobrej świetlówki akwarystycznej ~10000K.

Tia.... Nie wiem, nie widziałem, nie wiem o co chodzi ale na pewno jest do dupy... Kocham takie podejście...

Opublikowano

Chyba się zgubiłem... Przyznam, ze mam mętlik w głowie. Za kilka dni wyjeżdżam na urlop, ale chyba nie podejmę decyzji. Myślałem o tym, aby zamówić co potrzeba bo np akwarium będą robić 14 dni, możliwe, że szafkę również zamówię (jeśli wyjdzie np taniej lub będzie ładniejsza niż te przeciętne np DIVERSA), ale już sam nie wiem.

Lampa HQI raczej odpada (wysokość nad akwarium itd - ja chcę z pokrywą). Co jest takiego dobrego w HQI. Może ktoś mi spróbować opisać różnićę HQI a dobre świetlówki T5?

Wążne to dla mnie bo oświetlenie dotyczy pokrywy, pokrywa dotyczy szafki itd... Na tą chwilę znam wymiary akwarium 150 dl. na 50 szer. na 40 wys. (chyba się skuszę na taki rozmiar czyli 50 zamiast 40 szer.). Obym nigdy nie musiał po przeprowadzce się gnieść ;-)