Skocz do zawartości

Zakladanie akwarium - dywagacje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmmm. A jeśli chodzi o pokrywę. Co powiecie na temat tych aluminiowych np Diversa? 100 cm na 40 cm kosztuje 700 zl w tym jest instalacj 2x39W T5

Strasznie dużo kasy chyba Jak na pokrywę. Całe akwa OPTIWHITE tyle mnie bedzie kosztowac. Gdzie szukać ewentualnie innych pokryw? (to wszystko z tym tematem oświetlenia powiązane - nie podjąłem decyzji jeszcze).

Opublikowano

Ja to bym w życiu tyle kasy na pokrywę nie dał.

Przykryć szybami, dać belkę z jedną świetlówką 30W ewentualnie 40W. Na allegro trochę ponad 100zł.

Resztę zainwestować w dobrą filtrację i dobrej jakości ryby.

Opublikowano

Ja bym dał tak jak napisał fotowik szyby na to belka i odbłyśnik i też będzie dobrze.A cena będzie jakieś 20% ceny tej pokrywy aluminiowej.W handlu są też dostępne pokrywy pcv są troszkeczkę tańsze...

Opublikowano

Takie rozwiazanie nie do konca mnie satysfakcjonuje. Chcialbym, aby swiatlo ,,wychodzilo" na pokoj tylko bocznymi scianami akwarium. Ponad to w pokrywie mozna schowac np dodatkowy pasek led. Mysle tez o jakims rozwiazaniu automatycznego karmienia.

Opublikowano
Przykladowy koszt pokrywy wyszedl prawie taki jak gotowej. 700 zl z elektryka

No dobra - ale ta pokrywa była robiona na akwarium 150x40. Poza tym światło tam zamontowane było naprawdę mocne.

IMHO koszt materiału na Twoją pokrywę to ok 150-170zł + 2 lampy Led po 80zł - daje nam 310-330zł :-) - ja bym tak zrobił :-). Ale to twoje akwarium i ty decydujesz :-)

Opublikowano

Moze to nie jasno napisalem ale mam zamiar miec 120 na 40 (lub na 50) co faktycznie daje mniejsza powierzchnię, ale niewiele. Poza tym te mocne ledowe lampy sie grzeja i dochodzi problem chlodzenia. Dlatego myslalem o swietlowkach i paskach led.

Opublikowano

Ja mam pod pokrywą trzy lampy Led 10w i nie mam żadnego problemu z wysoką temperaturą. Podczas upałów ( w Polsce ok 14dni ;-) ) uchylam lekko pokrywę i wszystko jest ok :-). Miałem wcześniej świetlówki 4x20w i one też się mocno grzeją.

IMHO każdy chwali swoje rozwiązanie, ale Ty decydujesz co będziesz miał u siebie :-)